Egészség

A házasság meglepően jó hatással van a szívünkre

Nem gondolnánk, de annak, hogy házasok vagyunk-e vagy sem, komoly következményei vannak a szív- és érrendszerünk egészségére. Egy friss kutatás kiderítette, hogy azok, akik egyedül élnek, jóval hajlamosabbak a szívbetegségekre, mint azok, akik házasságban élnek, az előbbi csoportba pedig az elváltak és az özvegyek is beletartoznak.

A Heart tudományos folyóiratban megjelent tanulmány érdekes összefüggésekre mutatott rá a házastársi viszony és a szívbetegségek között: kiderült, hogy a kettő nem teljesen elválasztható egymástól, és sokat számít az, hogy együtt élünk-e valakivel, abból a szempontból, hogy a szívünk mennyire egészséges.

Fotó: Pexels.com/CC0 License

Fotó: Pexels.com/CC0 License

A kutatók leszögezték, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában még mindig elsősorban a genetikai és életmódbeli faktorok a döntők, ezek felelnek a problémák mintegy 80 százalékáért. Csakhogy a maradék 20 százalékot még mindig nem sikerült megfejteni – a mostani kutatás bebizonyította, hogy a házastársi viszonyunk is sokat nyomhat a latban, ha a szívünk egészségéről van szó.

Adatok és statisztika

A Keele Egyetem kutatása kimutatta, hogy azok, akik pár nélkül élik az életüket, 42 százalékkal nagyobb eséllyel hunynak el szívbetegségben, és 55 százalékkal nagyobb eséllyel stroke-ban, mint azok, akik házasságban élnek. Ez a statisztika azokra is vonatkozik, akik elváltak vagy megözvegyültek – a kutatás szempontjából a lényeg az volt, hogy valaki megosztja-e az életét a párjával, vagy sem.

A kutatás egyébként eléggé átfogó: nagyjából kétmillió ember adatait vizsgálta meg 42 és 77 év között, akik a világ minden pontján élnek: Európában, Észak-Amerikában, Közép-Ázsiában és Ázsiában – csak Ausztrália és Afrika maradt ki a szórásból.

Persze ez csak adatelemzés, és a komolyabb következtetések levonásához még rengeteg kutatásra van szükség – de ez az első lépés ahhoz, hogy megértsük, milyen faktorok játszanak szerepet a szív- és érrendszeri betegségekben.