Egészség

A cukormentes étrendet követők 5 aranyszabálya

A különböző diéták és fogyókúrák egyik alapja, hogy mérsékelni vagy teljesen el kell hagyni a cukorfogyasztást. Aki valaha is próbálta már, az jól tudja, hogy nem is olyan egyszerű cukormentesen étkezni, főleg, ha a készételek rejtett cukortartalmára gondolunk. Viszont sokan vannak, akik – úgy tűnik – játszi könnyedséggel megoldják a cukormentes életet, mások meg nem tudják, hogyan csinálják. Íme egy kis segítség a számukra: ez a cukormentes étrendet követők 5 aranyszabálya.

Több fehérjét esznek

A diétázók és fogyókúrázók jól tudják, hogy a súlyleadás egyik alapfeltétele, hogy elhagyják az étrendjükből a cukrot. A szakemberek szerint járható trükk abban az esetben, hogy megkönnyítsük a helyzetünket és könnyebben tudjuk kiiktatni az életünkből a cukrokat, az az, ha fokozatosan egy kicsivel több fehérjét kezdünk el enni. Persze ezt sem szabad túlzásba vinni, de egy tanulmány szerint az egészséges fehérjeforrásokat fogyasztva csökkenthetjük a cukor iránti vágyunkat, és elképzelhető, hogy ezeknek köszönhetően nem kívánjuk annyira a cukros édességeket, vagy talán eszünkbe sem jutnak .

Fotó: iStock.com/VeranikaSmirnaya

Fotó: iStock.com/VeranikaSmirnaya

Kerülik a cukrozott ételeket, italokat

Egyértelműnek tűnik, mégis sokan beleesnek abba a csapdába, hogy például a kávéjukba nem tesznek cukrot, de megisszák a napi néhány deci cukros üdítőjüket – legyen az akár szénsavas, akár szénsavmentes ivólé vagy jeges tea. A szakértők szerint az egyes cukros üdítők vagy cukros ételek akár függőséget is okozhatnak, vagyis nagyon nehéz lehet „leállni” velük. Állítólag nem megoldás az sem, ha édesítőszeres üdítőre váltunk, mert az úgynevezett függőséget ezzel is tápláljuk, hanem meg kell próbálni teljesen elhagyni ezeket is.

Fókuszáljunk előbb a nagy adagokra

Ha elhatároztuk, hogy végre „letesszük” a cukrot, a legjobb, ha első lépésként a nagyobb adagokra fókuszálunk. Vagyis előbb hagyjuk el az életünkből azokat az ételeket és italokat, amikről biztosan tudjuk, hogy magas a cukortartalmuk, és fokozatosan haladjunk az egyre kisebbek felé. Míg végül várhatóan a minimálisra csökkentjük a cukorbevitelt, és az is főként például gyümölcsökből származik majd, amivel igen sokat tehetünk az egészségünkért.

Fotó: iStock.com/demaerre

Fotó: iStock.com/demaerre

Nézzük meg az életünket kívülről

Mielőtt bármiféle életmódváltásba is fognánk, vizsgáljuk meg előbb az életünket egy kicsit kívülről – hiszen például a stresszes életmód mellett, vagy ha éppen magunk alatt vagyunk, nehezebb az étrend-, illetve az életmódváltás. Vagyis előbb tegyünk rendet az életünkben, fókuszáljunk a lelki békénkre, hogy megtaláljuk önmagunkat, és ha elindultunk a lelki békénk felé vezető úton, azzal párhuzamosan könnyebb az egészséges életmódot követni, beiktatni az életünkbe, hogy a részévé váljon, és ne csak néhány hetes vagy hónapos állomás legyen.

Legyünk megértőek az ízlelőbimbóinkkal

Lehet, hogy egy kicsit furcsán hangzik ez a tanács: mivel mindenki szereti a finom ételeket, fontos, hogy továbbra is finom ételeket együnk. Ha hiányzik az édes íz, ne kínozzuk magunkat, együnk valami édeset, de figyeljünk oda, hogy egészséges is legyen – lehetőség szerint a legkevesebb cukortartalommal. Eleinte minden bizonnyal hiányozni fog a cukor adta igencsak édes ízérzet, mert a különféle édesítők, cukorpótlók vagy gyümölcsök nem adják vissza ugyanazt az élményt. De idővel az ízlelésünk várhatóan átáll és megszokjuk, hogy másmilyen édességeket eszünk. És egyszeriben megszűnhet a vágyakozás a cukros dolgok iránt, sőt, még az is előfordulhat, hogy a cukros ételek és italok, amiket korábban annyira szerettünk, egyszeriben ehetetlenül édesnek tűnnek, ami talán nem is baj, legalább nem kívánjuk meg azokat.