Egészség

A vashiány leginkább a nőket és a vegánokat veszélyezteti

A vashiány mondhatni népbetegséggé vált, hiszen a betegek száma folyamatosan csak nő. Egy friss kutatás szerint ennek legnagyobb elszenvedői a nők és a vegánok.

Szervezetünk számára a vas nélkülözhetetlen elem, hiszen ez biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez. Tünetei szerteágazóak lehetnek, ezért sokszor nehezebb diagnosztizálni meglétét, hiszen előfordulhat, hogy a hiány mértéke miatt a vérképben még nem mutatható ki. Főbb tünetei azonban ismertek, ilyenek lehetnek a fáradékonyság, a sápadtság, a gyengeség, az alvászavar és a fizikai terhelhetőség csökkenése is. Kevesebben tudják azonban, hogy a betegségre utalhat az is, ha az ember erőteljes hajhullással találja szembe magát. Ennek oka a rosszabb oxigénanyagcsere, amitől a hajhagymák tönkremehetnek. A heves szívdobogás szintén egy olyan tünet, amit nem sokan ismernek, peddig ennek okozója is lehet a vashiányos állapot, ennek hátterében egyszerű ok áll; szervezetünk ilyen helyzetben az akkor már kevesebb oxigént szállító vért próbálja minél gyorsabban keringtetni.

Fotó: unsplash.com/blanketbookcare

Fotó: unsplash.com/blanketbookcare

A vashiányt érdemes komolyan venni, hiszen szövődménye lehet a vashiányos vérszegénység, amikor is a szervezet már egyáltalán nem képes előállítani a hemoglobint, így a betegek szervezete rohamosan legyengülhet, könnyebben és gyakrabban kaphatnak el fertőzéseket.

Egy friss kutatás alapján a vashiányos állapot kapcsán a nők és a vegetáriánusok, vegánok a legveszélyeztetebbek. Nők esetében logikusan a menstruáció, a terhesség és a szopatatás okozhatja a legtöbb esetben a vashiányt vagy annak szövődményét, a vashiányos vérszegénységet, míg a vegetáriánusok és vegánok a hús fogyasztásának hiánya miatt lehetnek elszenvedői a betegségnek. Orvosi konzultációval, étrendkiegészítőkkel és egyéb gyógyszerekkel a tünetek visszafordíthatók.