×

Egészség

Kontaktlencse-kisokos 10 pontban

Ha még nem vagytok rutinos kontaktlencse-viselők, esetleg még csak most gondolkoztok rajta, hogy a kényelmetek érdekében a nyári hónapok során is hordani szeretnétek a lencsét, akkor ez a cikk nektek szól.

Rendszeres kontaktlencse-viselő vagyok, így a saját káromon tanultam meg, hogy mik azok az alapvetések, amelyekre oda kell figyelni. Ugyanis akad néhány tipikus „hiba” vagy melléfogás, ami miatt egy életre elmegy a kedvünk a kontaktlencse viselésétől, pedig egy kis odafigyeléssel megkönnyíthetjük a saját életünket.

A vízi sportoknál, a nyári csobbanásoknál szinte elengedhetetlen a lencse, de még futni is könnyebb benne. Nem csúszkál, mint az izzadságtól síkos orrhegyen a szemüveg. Nem porosodik, nem lesz maszatos, és nem lesz vízcseppes, ha szemerkél az eső. De maradva még a vízi sportoknál: aki próbált már valaha vízben ugrálva labdázni, „lovacskázni”, az pontosan érti, miről írunk. Az ennél dinamikusabb mozgások is megkövetelik a lencsét, kényelmesebb lesz a szörf, a vitorlázás és persze az úszás is.

Fotó: iStock.com/belchonock

Fotó: iStock.com/belchonock

Nézzük, melyek a legfontosabb tudni- és tennivalók

 1. Az első és egyben legfontosabb lépés, hogy látogassunk el a szemészorvosunkhoz, ő ugyanis a szemünknek megfelelő időtartamú lencsét fogja javasolni, ilyen lehet például a napi vagy a havi lencse – ez az életvitelünktől és a szemünk érzékenységétől függ. Az is kiderülhet természetesen, hogy annyira érzékeny a szemünk, hogy az orvos egyáltalán nem vagy csak nagyon körültekintő módon engedi a lencseviselést. Esetleg azt javasolja, hogy csak alkalmi jelleggel viseljük, és ilyenkor ezt vegyük nagyon komolyan.
 2. Ha már a kezünkben tartjuk a lencséket tartalmazó dobozkát, akkor a következő lépés a kézmosás! Ez lehetőleg antibakteriális, de minimum szappannal történjen, ezután papírtörlőbe töröljük a kezünket sima törölköző helyett, mert az ezen található szálak áttapadhatnak a kézre, ezt követően a lencsékre, ami aztán egész nap irritálhatja a szemet. Ne felejtsük el, a papírtörlő steril, szemben a törölközővel.
 3. A megfelelő behelyezési és eltávolítási technikát minden esetben megtanítják az optikában, ahol a lencsét vásároljuk. Az oktatást nem érdemes félvállról venni, mert korántsem olyan egyszerű, mint ahogy elsőre tűnik. Ne feledkezzünk meg a gyakorlásról sem. Sokszor a lencse behelyezése rendben és könnyedén megy, de az eltávolítása nehéz. Ne adjuk fel, megfelelő technikával és sok gyakorlással biztos, hogy nekünk is rutinná válik.
  Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

  Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

 4. Ezt kevés helyen mondják el, de rengeteg kellemetlen percet spórolhatunk meg vele, ha a különböző kontaktlencse-ápoló termékek mellé vásárolunk magunknak a patikában egy doboz műkönnyet, amit a lencse használata közben is tudunk használni. Ha ezt elmondjuk, a kezünkbe adják majd a megfelelő terméket, és a szemünk sokkal kisebb eséllyel fog begyulladni vagy kellemetlen égő érzést produkálni.
 5. A sminket a lencse behelyezése után kezdjük el felvinni, és ezúttal ne spóroljunk a szemfestékek minőségén, ugyanis a nem megfelelő termékek kárt tehetnek a lencsében.
 6. A smink eltávolítása a kontaktlencse kivétele után történik, érzékeny bőrre való sminkeltávolítóval vagy natúrtermékekkel.
 7. A lencsét semmiképp nem szabad túlhordani, a napi lencsét a nap végén kidobjuk, a havi lencsét pedig egy hónap elteltével, és nem később –  ugyanis a rárakódott fehérje- és lipidréteg meggátolja a légáteresztést, és emiatt a szem bizony csúnyán be tud gyulladni.
 8. A lencsefolyadékhoz tartozó tárolót érdemes többször cserélni, mintsem a folyadék elfogy.
 9. A nagyon érzékeny szeműek számára ajánlanám, hogy vegyenek babasampont. Reggel, ébredés után egy tálkába öntsenek pár cseppet, hígítsák langyos vízzel, majd vattával a szempillatöveket törölgessék át.
 10. A táskánkban mindig legyen lencsetároló edény, szemüveg, kicsi lencseápoló folyadék, mert biztosak lehetünk benne, ha nem tartunk magunknál, akkor valami baj fog történni, szétszakad, belemegy, viszket, fáj.

Tehát a legfontosabb, hogy mindenre legyünk felkészülve, és ha belevágunk, akkor érdemes tudni, hogy macerás lehet, nagyon kényes tevékenység és nem is olcsó mulatság, de a kényelem miatt egyértelműen megéri.