Egészség

Óvintézkedések allergiásoknak

Az allergiásoknak érdemes a nyaralás előtt tájékozódniuk arról, hogy milyen pollenek és ételek jellemzőek az adott környékre – mondta Nékám Kristóf allergológus az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Az allergia megnehezíti az ember életét otthon is, és különösen nagy galibát tud okozni a nyaralás alatt, ha véletlenül olyasmivel találkozik a szervezetünk, amit nehezen visel. Az allergiát az okozza, hogy az immunrendszer veszélyesnek érzékel egy egyébként ártalmatlan anyagot. A szervezet így megnöveli a védekezőreakcióit és ebből adódnak a különböző tünetek. A leggyakoribb allergizáló tényezők a pollenek és a poratkák, amelyekből egy gramm porban több százat is találhatunk. De az egyes ételek is okozhatnak allergiát. A leggyakoribb allergének a tej, a tojás, a földimogyoró, az olajos magvak, a szója, a glutén, a hal és a tenger gyümölcsei.

pexels.com/pixabay.com

pexels.com/pixabay.com

Előfordul, hogy olyasmi vált ki tüneteket, amiről nem is gondolnánk. A szakértő felhívta a figyelmet például arra, hogy különböző kagylók fehérjéje közeli rokonságban áll az atkák fehérjéjével, ezért, aki erősen érzékeny az atkákra, annak a tenger gyümölcseivel is érdemes vigyáznia. Ugynakkor a pollenallergiásoknak sem csak a levegőben kószáló virágpor okozhat tüneteket. Sokan vannak, akik a gyümölcsök egy részére is érzékenyek – tette hozzá Nékám Kristóf.

Nyáron a bőrünkre is érdemes különös figyelmet fordítanunk, mert a napsütés hatására sokkal érzékenyebbek lehetünk, és könnyebben alakulnak ki rajtunk allergiás tünetek. Ezért a legjobb, ha ilyenkor nem próbálunk ki új kozmetikumokat – mondta a szakember. A parlagfűallergiások azonban egyelőre még fellélegezhetnek, mert ugyan már megjelent a gyomnövény, de a virágzása csak a következő hónapban fog tüneteket okozni.