Egészség

Van, ami az aranyérnél is kínosabb a nők körében

„A második szülésem után döbbentem rá, hogy szükség van egy speciális regenerációs programra, ami a megváltozott testet rendbehozza, formába lendíti” – beszél a az Anyatest Projekt kezdeteiről Kulcsár Vajda Enikő alapító, kreatív és szakmai vezető.

Enikő kortárs-modern táncosként mindig is komoly testtudattal rendelkezett, szociológusi végzettsége pedig abban segített, hogy felismerje azokat az egész társadalmat körülölelő tabukat, amelyek a jellemzően szülés utáni női problémákhoz kapcsolódnak. Miután edzői diplomát szerzett, kimondottan a posztnatális területre kezdett fókuszálni, ami voltaképpen a gyógytorna és az edzés egy sajátos elegye. Az Anyatest Projekt pedig munkája során rendszeresen egyeztet gátizomterapeutával és nőgyógyásszal is.

„Bár a kezdeményezés elsősorban a frissen szült nőknek hivatott segíteni, volt már olyan kliens, aki az édesanyját küldte el a programra. Ez végül is érthető: egy anya élete végéig szülés után lévő nőnek számít, és akár évtizedek elteltével is van értelme a regenerációnak” – meséli Enikő. Úgy veszi észre, a nők az elmúlt években egyre inkább tudatossá váltak, és már nem csupán esztétikai megfontolásból dolgoznak a testükön, hanem azért is, hogy jól érezzék magukat a bőrükben.

„Akár a fiatalokról, akár az idősebb korosztályról van szó, rengeteg a tabu a szülés utáni test körül. A három leggyakoribb probléma nem túl meglepő: a szétnyílt hasizom, a szeméremcsont-fájdalom és a gátizomproblémák”. Ezek közül az utóbbi az, ami a legtöbb nő számára tabu: ide kapcsolódik az inkontinencia és a süllyedés is. A méhsüllyedés önmagában véve egy döbbenetesen gyakori probléma, egy kutatás szerint a 40 fölötti nők mintegy 50 százalékát érinti, és erről többségük még orvosnak sem mer beszélni. Olyasmi ez, ami valamiért még az aranyérnél is cikibbnek számít, pedig az életminőséget nagyban rontja, és létezik segítség.

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

„Nem arról van szó, hogy az emberi test olyan gyenge, hogy minden nagyobb mérföldkő után – pl. szülés – kötelező a regeneráció. Inkább az a helyzet, hogy a modern ember a négy fal közé zárt ülő életmódjával nem úgy használja a testét, ahogyan az a regenerációt segítené. Az ember a civilizáció hatására elszakadt a természetes mozgásformáktól, és mi ehhez igyekszünk visszatérni” – fejti ki Enikő, miért van szükség egyáltalán regenerációt segítő programokra, amikor az emberi test eleve mindent megtesz azért, hogy visszaálljon a rend.

Az Anyatest Projekt elsősorban az online workshopra épít: érthető, hiszen a friss anyák nem csupán az említett problémákkal találkozhatnak, de egészen sajátos logisztikai kihívással is szembesülnek, hiszen nehezen szakadnak el otthonról, nincs igazán idejük magukra. „Itt a kulcs a sajátos ütemezés, hiszen tudni kell, mikor adjunk valamit, ami impulzust ad a mozgáshoz, de a visszajelzés is nagyon fontos. Ekkor nyílik lehetőség – élő bejelentkezés formájában – kérdezni, és itt segítünk abban, hogy mi az, amin javítani érdemes” – mondja. Ez egyébként nemcsak szakmai szempontból ad pluszt, de a közösségi motiváció is sokat segít abban, hogy legyen kedv és erő folytatni.

A projekt keretében a Hurrá, Szültem! programot én is is kipróbáltam, és a legjobban az tetszett, hogy a teljes, komplett gyakorlatsor mellé mindig készül egy úgynevezett B terv is: egy rövidített, 10–15 perces gyakorlatsor azokra a napokra, amikor az anyáknak nincs idejük vagy erejük a teljes mozgássort végigcsinálni, viszont ezzel együtt is szeretnének formában maradni. A jelszó ugyanis egyszerű: minden nap mozogni egy kicsit! „Szeretném elérni, hogy senkit ne demotiváljon a bűntudat, ha egy-egy nap nem a tervezettnek megfelelően sikerül, hanem ki-ki folytatni tudja a megkezdett munkát” – fejti ki az alapító.

Fotó: iStock.com/Srisakorn

Fotó: iStock.com/Srisakorn

Akadnak persze komoly sikertörténetek, amelyekre sokszor az egyéni konzultáció során derül fény. Volt, aki arról számolt be, hogy nagyon rossz kondícióban vágott neki a mozgásnak, az első program után már tudta húzni a szánkót a gyerkőcével, a második után a dombra is fel tudta húzni, a harmadik után pedig már könnyedén szaladt vele. Van, hogy az anyák a második gyerekükkel is belevágnak abba, ami egyszer már bevált, a Hurrá, Szültem! eddig hatszor, hétszer ment le.

Enikő folyamatosan képzi magát, most egy amerikai kurzust végez, ahol a posztnatális rehabilitációra specializálódott fitneszinstruktor mellett gátizomterapeuta is részt vesz a programban. Az Egyesült Államokban megszokott irány, hogy edző és egészségügyi végzettségű szakember együtt dolgozik. Ahogyan tőlünk nyugatabbra, úgy nálunk is az a tendencia, hogy a nők végre egyre inkább mernek beszélni a sérüléseikről és a fizikai problémáikról, ahogyan az is egyre inkább elfogadottabbá válik, hogy akár a szülés után közvetlenül, akár évtizedekkel később tegyenek azért, hogy a fizikai és az egészségi állapotuk jobb legyen.

Mert mind megérdemeljük…