Egészség

Így kedvez autista vásárlóinak egy brit áruházlánc

Autista vásárlói érdekében heti egy „csendes órát” vezetett be a brit Morrisons szupermarketlánc – számolt be róla a BBC hírportálja.

Az autizmussal élők vagy autista gyereket nevelők közül sokakban vált ki szorongást, stresszt a vásárlás a nagy élelmiszerboltokban – írta blogjában az áruházlánc. Ennek kapcsán szerettek volna olyan változtatásokat végrehajtani, melyek megkönnyítik a boltban tartózkodást az autizmussal élők számára. Így jutott eszükbe a csendes óra ötlete, melyet idén több üzletükben is teszteltek, hogy megállapítsák, melyik időszakban lenne a legmegfelelőbb a zajmentesítést alkalmazni. Végül a szombat délelőtt mellett döntöttek.

A cég 439 brit élelmiszerboltjában szombatonként 9 és 10 óra között tompítanak a világításon, kikapcsolják a zenét, nem használják a hangosbeszélőt és lehalkítják a kasszák kódleolvasóinak csipogását. A csendes óra idején – az elektromos zajforrások kiiktatása vagy lehalkítása mellett – a dolgozók kevesebbet tologatják a bevásárlókocsikat és a kosarakat, a boltokban feliratokat helyeznek el, amelyeken tájékoztatják a vásárlókat a változtatásokról, és arról is, miért vezették be őket.

 

unsplash.com/Ali Yahya

unsplash.com/Ali Yahya

Beszámolójuk szerint a Morrisons az első élelmiszerlánc, amelyik az összes áruházában bevezette a csendes órát; a brit Országos Autizmus Társaság (National Autistic Society) üdvözölte az intézkedést. Egy brit játékboltláncban hasonló kezdeményezés indult, az Entertainer 145 áruházában kapcsolja le a zenét minden szombaton, a nyitvatartás első órájában, hogy „kellemesebb legyen a környezetet az autizmussal élő gyerekeknek”.

Az autizmus spektrumzavar nevű idegi-fejlődési rendellenesség (ASD) többek között a kommunikációs képességekben, a társas viselkedésben, a normálistól eltérő magatartási szokásokban nyilvánul meg. Az ADS-sel élők érzékelése a normálistól eltérően működhet, hangokkal, érintéssel, vizuális ingerekkel vagy szociális gesztusokkal szemben csökkent vagy túlzott érzékenységet is mutathatnak.