Egészség

Hogyan előzzük meg a csontritkulást?

A csontritkulás világszerte több mint százmillió embert érint, hazánkban pedig a lakosság 7–10 százaléka szenved tőle, így az utóbbi évtizedekben kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi problémává vált.

A csontritkulás leginkább a nőket érinti, ezért kifejezetten fontos, hogy megismerjék a csontok egészségével és a csontritkulás megelőzésével kapcsolatos információkat. Az emberi testet 206 csont alkotja, amelyek egymással folytonosan vagy ízüketeken át összekapcsolódva alkotják a csontvázat.

Fotó: unsplash.com/rawpixel

Fotó: unsplash.com/rawpixel

A csontvázrendszerünk szerepe a következő pontokból áll össze:

  • A szervezet szilárd vázát alkotja
  • Passzív mozgásszerv, tehát a mozgások jelentős része úgy lehetséges, hogy a csontokon tapadó izmok megváltoztatják a csontok egymáshoz viszonyított helyzetét
  • Védi a külső behatásokra érzékeny szerveket, mint például az agy vagy a gerincvelő
  • A vérképzés helye, és az anyagcserében központi szerepet játszó elemeket is tárolja, például kalciumot és foszfort

Megelőzés

A csontritkulás megelőzését már igen korán, gyerekkorban el kell kezdeni, hiszen ekkor kell elérni azt a csúcscsonttömeget a megfelelő testmozgással és fizikai aktivitással, amelyből később elkerülhetetlenül veszíteni fogunk, a mozgás hatására ugyanis a nagyobb mechanikai terhelésnek kitett területeken fokozódik a csontképzés. Természetesen a mozgás mellett nagy szerepe van a megelőzésben annak is, hogy megfelelően táplálkozzunk, vagyis kalcium- és fehérjedús étrendünk legyen, ráadásul a megfelelő D-vitamin-mennyiséget is be kell vinnünk a szervezetünkbe. Fokozottan ügyelni kell a csontritkulás bekövetkezésére a testünkben fellépő hormonális változásoknál is, mint például a menopauza.