Egészség

Nem várt felfedezés: a hepatitis B és C vírus Parkinson-kórt is okozhat

Egy friss kutatás különös összefüggésre hívja fel a figyelmet: növekszik a Parkinson-kór kialakulásának esélye, amennyiben a páciens korábban már szenvedett hepatitis B vagy C fertőzésben.

Nagy az átfedés a beteg között

A szakemberek szerint mintegy 75 százalékkal nagyobb a kockázata a Parkinson-kór kialakulásának a hepatitisvírusokkal találkozók körében, ami egy igen jelentős eltérésnek számít, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Fotó: Unsplash / Aris Sfakianakis

Fotó: Unsplash / Aris Sfakianakis

A CDC becslése szerint 850 ezer és 2,2 millió között van azoknak az embereknek a száma az Egyesült Államokban, akik krónikus hepatitis B-vel fertőződtek, míg 2,7 és 3,9 millió között mozoghat a krónikus hepatitis C-fertőzöttek száma.

Röviden a hepatitis B-ről és C-ről

A hepatitis B vér és testnedvek útján terjed, a védekezés nélküli szex, a közös injekcióstű-használat, a nem steril tű használatával történő tetoválás, a fertőzött ember borotvájának vagy éppen fogkeféjének használata nem túl meglepő módon mind kedvez a vírus terjedésének.

A hepatitis C vér útján terjed, a közös tű-, borotva-, fogkefehasználat itt is megjelenik, azonkívül anya is áthatja gyermekének a fertőzést a szülés, illetve szoptatás során.

Bár mindkét fertőzés súlyos betegségekhez vezethet, sok embernek hosszú ideig egyáltalán nincsenek tüneteik, ami megnehezíti a betegség kezelését, a terjedés megállítását.

„A Parkinson-kór kialakulása mögött komplex genetikai és környezeti tényezők állnak. Elképzelhető, hogy maga a vírus járul hozzá a kór kialakulásához, de lehetséges az is, hogy a Parkinson-kórra hajlamos emberek a hepatitisvírusra is érzékenyebbek” – mondja a kutatást vezető dr. Julia Pakpoor, az Oxford munkatársa.

„Ahhoz, hogy biztosat mondhassunk, és fény derüljön a valódi helyzetre, további kutatásokra van szükség” – hangsúlyozta a szakember.