Egészség

Áfonya, az igazi csodaszer

Az áfonyát sok mindenért szeretjük, hiszen elképesztően finom, lédús, amit magában is imádunk fogyasztani, de süteményekhez is tökéletes hozzávaló. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy rendkívül egészséges, erősíti az immunrendszerünket, sőt még zsírbontó hatása is van! Nézzük, mik is ezek a jótékony hatások, amikért muszáj beszereznünk még ma egy kis áfonyát!

Fogyás

Az áfonya akár 73%-kal is csökkentheti a zsírsejtek számát. Bizony, ez nem átverés, a polifenolok ugyanis képesek arra, hogy lebontsák a szervezetben található zsírsejteket, és még abban is segítenek, hogy megakadályozzák azok újraképződését.

Áfonya gyümölcs egészség étkezés

Antioxidáns

Az egyik legismertebb tény az áfonyáról, hogy az összes gyümölcs közül az egyik legmagasabb antioxidáns-tartalommal rendelkezik. Ennek következtében lassítja az öregedési folyamatokat, sőt a méreganyagok felszívódását is megakadályozza.

Rákmegelőző

A legújabb kutatások szerint az áfonya összetevőinek köszönhetően fontos szerepet játszhat a rák kialakulásának megelőzésében, ráadásul a már meglévő daganatok növekedését is lassítja.

Szív

A lédús gyümölcs segítségünkre lehet abban, hogy az úgynevezett rossz koleszterin, az LDL ne halmozódjon fel a szervezetünkben, ezzel megelőzve a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Vitamin, folsav

Az áfonya nemcsak antioxidánsban gazdag, de tele van C-vitaminnal, kalciummal, folsavval, ráadásul rostban is gazdag, ami elősegíti a megfelelő anyagcsere működését is.

Antocianin

Az antocianin nevezetű összetevő a gyümölcs élénk színéért felelős, ezen kívül ez az az anyag, ami megvédi az agy bizonyos neuronjait, amivel javítja a koncentrációs kézségünket és a memóriánkat.

Összességében az áfonya egy elképesztő hasznos és sokoldalú gyümölcs, ezért fogyasztása mindenkinek erősen ajánlott.