A megelőzés fontos, ha az egészségünkről van szó – többek között az étrendünkkel is hozzájárulhatunk, hogy elkerüljenek bennünket a különböző betegségek. Ha tudatosan vásárolunk, odafigyelünk, mi kerüljön az asztalunkra, például a szívünk egészségéért is sokat tehetünk. Íme néhány étel, amelynek a segítségével hozzájárulhatunk a szívünk egészségéhez.
Avokádó
A kutatók megállapították, hogy ha a szendvicsünkre majonéz helyett egy vékony szelet avokádót teszünk, akár már egy hét alatt csökkenthet a vérünk koleszterinszintje. Ráadásul a diétás étrendnek is remek kiegészítője lehet az avokádó.
Teljes kiőrlésű gabona
A zabpehely, a barna rizs és a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek ugyancsak a koleszterinszintre vannak jótékony hatással. Ezáltal pedig csökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Nem csak reggelire, a nap bármelyik étkezéséhez ajánlott ezeket a termékeket választani.

Fotó: iStock.com/leonori
Olívaolaj
Egy 2011-es tanulmány szerint azok a 65 éves vagy ennél idősebb emberek, akik rendszeresen olívaolajat használtak, 41 százalékkal kisebb valószínűséggel kaptak sztrókot azokkal szemben, akik kihagyták az étrendjükből az olívaolajat. Főzéshez, sütéshez és salátákhoz is kiváló, de a mértéktartás ebben az esetben is fontos, hiszen mégiscsak olajról van szó.
Diófélék
Már egy marék dióféle is nagyban hozzájárulhat a szívünk egészségének megóvásához, főleg, ha ezt a marék diófélét a délutáni nassolás közben fogyasztjuk el a cukros édességek helyett. A mandula például az egyik legegészségesebb választás lehet, mert gazdag E-vitaminban és omega-3 zsírsavakban.
Lazac
A makréla, a hering, a tonhal és a lazac is tele vannak omega-3 zsírsavakkal – ha rendszeresen fogyasztunk belőle, az egyes kutatások szerint csökkenthetjük a különböző szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ráadásul nagyon finom vacsorát készíthetünk ezekből a halakból.
Spárga
A spárga az egyik legjobb „artériatisztító” zöldség – állítják a kutatók. Hozzájárul a vérkeringés megtisztításához, ezáltal segíthet megszabadulni a különböző méreganyagoktól – így védhet meg bennünket például a vérrögök kialakulásának kockázatától.

Fotó: iStock.com/JulijaDmitrijeva
Gránátalma
A gránátalma olyan növényi vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek antioxidánsokként védhetik meg az artériák belső falát a károsodástól.
Brokkoli
A brokkoli gazdag K-vitaminban, amely többek között a csontképződéshez szükséges, és segít megóvni az artériákat a különböző káros hatásoktól. Nem beszélve arról, hogy a brokkoli tele van rosttal, és a tanulmányok alapján kijelenthető, hogy a magas rosttartalmú étrend segít a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében.
Kurkuma
A kurkuma közismerten gyulladáscsökkentő fűszer – többek között segíthet megakadályozni az artériák falának (el)zsírosodását.
Vörös áfonya
A kutatások szerint a káliumban és antioxidánsokban gazdag vörös áfonya segíthet csökkenteni a koleszterinszintet. Rendszeres fogyasztása révén akár 40 százalékkal is csökkenthetjük a szívbetegségek általános kockázatát.
Zöld tea
A zöld tea egészségünkre gyakorolt jótékony hatása közismert – többek között antioxidánsokban gazdag, emellett számos olyan vegyület található benne, amely segít csökkenteni a szervezetünk koleszterinszintjét. Ezenkívül pedig segíthet a rák kialakulásának megelőzésében, és még a fogyókúránknak is jó tehet.