Egészség

Így hosszabbíthatjuk meg házi kedvenceink életét

Az állattartás a világ egyik legcsodálatosabb dolga, csak ne kéne – az emberhez mérten – olyan korán elbúcsúzni családtagként szeretett állatainktól... Szerencsére vannak trükkök, amik segítenek nekik minél tovább egészségesen élni.

Kutyát, macskát tartani mindenki tud, legalábbis elméletben. Ám tudatlanságunk sokszor okozza kedvencünk egészségének károsodását. Ezért első és legfontosabb teendőnk a hosszú élet biztosításának érdekében a művelődés. Olvassunk utána az adott faj jellegzetességeinek, valódi igényeinek, és ne dőljünk be a „mindenki így szokta” típusú tanácsoknak, házi praktikáknak. Például fontos tudni, hogy a kutya bolhairtója a macskánál idegrendszeri mérgezést okozhat – és vice versa –, eledeleik keverése sem felel meg az igényeiknek, a szilánkosra törő csontoktól pedig igenis komolyan betegek lehetnek.

Ne a mi asztalunkról egyenek

Ha kijárós kutyánk vagy macskánk van, valószínűleg saját maga kiegészíti az étrendjét vadászat közben. A bent tartott állatoknak erre nincs lehetőségük, ezért sok gazdi ad nekik nyers húst. Ez nem mindig jó ötlet, hiszen akár fertőzések forrása is lehet, és a sok csont mindegyik állatnál szorulást okozhat, de a végső választ érdemes állatorvosunktól kérni. Szakértők szerint azt is el kell döntenünk, hogy bolti táppal vagy házi koszttal etetjük az állatot, mert a kettő egyidejű fogyasztása emésztési nehézségekhez vezethet. Ugyanígy kerülendő a fűszeres házi étel, a só, az édesség, a hagyma is mint eledel, még akkor is, ha a macska egyébként megeszi. A kutyát se szoktassuk rá a vacsoraasztal melletti kuncsorgásra, nekik sem tesz jót a sós, fűszeres étel, sem az édesség.

Fotó: unsplash.com/YerlinMatu

Fotó: unsplash.com/YerlinMatu

Orvosi ellenőrzés és sport

Ha az állatkánk egészséges is, évente egyszer érdemes elvinni felülvizsgálatra. Így még időben felfedezhetjük a betegségeket, és könnyebben gyógyíthatóvá válnak. A kismacskát, kiskutyát érdemes beoltatni, a rendszeres féregirtás és bolhátlanítás pedig alapvető a kutyák esetében is. Ugyanígy azzal is meg kell barátkoznunk, hogy az egészséges háziállat sokat és rendszeresen mozog. A lakásban tartott állatokat még inkább le kell mozgatnunk.

A nyitott ablak és a nyakörv veszélyei

Egy sem ráccsal, sem szúnyoghálóval nem védett emeleti ablaknál nincs is nagyobb csábítás egy alapvetően lakásban tartott macskának vagy kisebb kutyának. Elég, ha elrepül kint egy madár, az állat kivetheti magát az ablakon a vadászat izgalmában, és semmi garancia sincs arra, hogy a leérkezése is ilyen problémamentes lesz. Kutyák esetében mindig ellenőrizzük, hogy a nyakörvük nem túl szoros-e, mert az fulladáshoz vezethet, de ne is legyen túl bő, mert a legközelebbi séta során kibújhatnak belőle, és könnyen elszökhetnek, vagy elüthetik őket.

Fotó: unsplash.com/JamieStreet

Fotó: unsplash.com/JamieStreet

Az ivartalanítás fontos

Nagy tévhit, hogy a házi kedvenceknek életükben legalább egyszer szülniük kell ahhoz, hogy egészségesek legyenek. Ennek semmiféle biológiai alapja nincs, viszont nagyszerű kifogás azoknak, akik nem akarják ivartalaníttatni az állataikat. Ennek viszont nem kívánt szaporulat lesz a következménye, problémásak lehetnek a szülések, a tüzelés időszaka kínszenvedés, a kan kutyák, kandúr macskák pedig állandóan jelölnek, illetve elszökhetnek, aminek csúnya balesetek lehetnek a következményei. Sokkal egyszerűbb – és felelősségteljesebb – a kamasz vagy fiatal felnőtt állatot ivartalaníttatni, nemtől függetlenül, s onnantól kezdve csak arra kell figyelnünk, hogy ne etessük túl őket.

Figyeljünk a szőrükre és a fogaikra

Ha a macskánknak vagy kutyánknak büdös a lehelete, az nem biztos, hogy az ennivalótól van, fogkő is okozhatja. Ugyanúgy kialakul az állatok szájában is, és hasonló módszerrel szedi le az állatorvos is, csak előtte elaltatják az állatot. Időnként nézzünk be az állatkánk szájába, ellenőrizzük a fogait, sőt meg is moshatjuk őket állatoknak kifejlesztett fogkefével. A kedvenceink szőrét is fésüljük át rendszeresen, keressünk élősködőket, távolítsuk el a felesleges szőrt, ami úgyis a szőnyegen kötne ki, és ha hozzászokik az állat, ez egyfajta dédelgetésnek is jó.