Egészség

7 + 1 tévhit a menopauzáról, amit érdemes végre tisztába tenni

A tapasztalatok szerint a nők két csoportra oszthatók ezzel kapcsolatban: az egyik halmazba azok tartoznak, akik természetesnek veszik és elfogadják a változókort, a másikba pedig azok, akik rettegnek tőle, igaz, ők általában az öregedéstől is tartanak, és mindentől, ami ezzel jár. Nincs két egyforma ember, nincs két egyforma nő, ezért nyilvánvaló, hogy a menopauza is mindenkinél máskor, másképp, más tünetekkel jelentkezhet. És persze mindenfélét lehet hallani – ezek között nagyrészt általános igazságokkal találkozunk, viszont olyan tévhiteket is hallhatunk a menopauzáról, amik csak megtévesztenek bennünket. Ezek közül gyűjtöttünk össze most néhányat, íme!

Már az elején érdemes leszögezni, hogy a változókor minden nőnél máskor, másképp jelentkezik, és általánosan igaz, hogy nem valami borzasztóan rémisztő dolog. Tény, hogy járhat némi kellemetlenséggel, de ez nem azt jelenti, hogy ha beköszönt a menopauza, nem érezhetjük jól magunkat, sőt! Ezért is érdemes tájékozódni: íme 7 + 1 tévhit a menopauzáról, amit érdemes végre tisztába tenni.

1. A menopauza 50 éves kor felett jelentkezik

Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy bármikor bekövetkezhet, amikor a petefészkünk elkezd lassabban, „csökkentett üzemmódban” működni. Ez a nőknél átlagosan 50 éves kor körül van, de sok nőnél már a 40-es éveik0ben jelentkezik, másoknál meg akár 60 éves korig is kitolódhat.

Fotó: iStock.com/absolutimages

Fotó: iStock.com/absolutimages

2. Nem tart sokáig, csak megtörténik, és kész

Attól függ, mit jelent számunkra ebben az esetben az, hogy „nem tart sokáig”. Merthogy akár éveken keresztül is elhúzódhat a változás időszaka, amely közben hullámzó, hogy mikor és milyen intenzitással jelentkeznek a tünetek. Mindez a petefészek működésétől és a hormonháztartásunktól függ.

3. Hőhullámokkal jár

Igaz, ami igaz, a nők 70-75 százaléka esetében valóban (többek között) hőhullámokkal jár a menopauza, viszont ennek mértéke esetükben is változó lehet. Hogy kinél mikor, milyen intenzitású hőhullámok jelentkeznek és ezek meddig tartanak, az sok mindentől függ, például a súlyunktól, az egészségügyi állapotunktól, az életmódunktól. Általában elmondható, hogy azok viselik rosszabbul a változókort, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, dohányoznak, hajlamosak a szorongásra, depresszióra.

4. Csak a hőhullám jelzi, hogy a változókorba léptünk

Sajnos számos tünet jelentkezhet a menopauza idején, a hőhullám csak egy ezek között. Ilyen például a hangulatingadozás, az enerváltság, fáradékonyság, kialvatlanság, hüvelyi szárazság, alacsony libidó, haspuffadás, ízületi fájdalom, ingerlékenység. Egyénenként változhat, hogy kinél mely tünetek és milyen intenzitással jelentkeznek.

5. Csak hormonokkal kezelhető a menopauza

Kétségtelen, hogy a hormonháztartásunk megbolondul, és annak egyensúlya nagyban csökkentheti a változókor tüneteit, ezáltal elviselhetőbbé téve azt. De az életmódunk is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogyan éljük meg. Többek között a rendszeres testmozgás, az egészséges étrend, a dohányzás és az alkohol elhagyása és/vagy a stressz kerülése, valamint a pihentető alvás mind segítségünkre lehetnek abban, hogy kellemesebben éljük át a menopauzát.

6. Alacsony libidóval jár

Tény, hogy csökkenhet a szexuális étvágyunk, de ez nem teljes mértékben a hormonjaink hibája. Egyes kutatások szerint sokkal inkább a menopauza okozta hangulatunk és gondolkodásmódunk lehet a ludas abban, hogy inkább nincs kedvünk összebújni a párunkkal. Ha tudatosan odafigyelünk erre, és teszünk azért, hogy javuljon a közérzetünk, a hálószobában is jobban érezhetjük magunkat.

Fotó: iStock.com/Victor_69

Fotó: iStock.com/Victor_69

7. Meghízunk

A hormonháztartásunk ingadozásának köszönhetően ez bármikor bekövetkezhet, de tény, hogy a menopauza idején nagyobb esélye lehet annak, hogy felszalad ránk néhány kiló, anélkül hogy azt indokoltnak éreznénk. Ez főleg azok esetében jelenthet nagyobb veszélyt, akik nem élnek aktív életet, keveset mozognak, esetleg ülőmunkát végeznek. Főleg a has tájéka lehet veszélyben, de a fenék és a comb is vastagodhat valamennyit ebben az időszakban. Egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással viszont sikeresen elejét vehetjük az elhízásnak.

8. Szörnyű élmény, és senki nem ússza meg

Általános tévhit, hiszen nem mindenkire igaz, hogy szenved a menopauza idején. Míg egyeseknél valóban sok tünet jelentkezhet, mások lehet, hogy alig észlelnek azok közül bármit is. A szakemberek szerint nem szabad félni: ha egészségesen étkezünk, rendszeresen sportolunk és odafigyelünk magunkra, valószínűleg nekünk sem lesz olyan rossz élmény, mint ahogy azt egyesek állítják.