Egészség

Új ránctalanítószert fedeztek fel

A ráncok elleni küzdelemben eddig a retinol és a hialuronsav volt a favorit, most azonban úgy tűnik, új összetevővel bővül a csodaszerek köre. Igaz, az indiánok már régóta használták ezt az anyagot, csak épp nem ránctalanításra.

Úgy tűnik, a kutatók új ránctalanítószert találtak, méghozzá a juharfalevél kivonatának formájában. A felfedezést az Amerikai Kémiai Társaság 256. Országos Találkozóján mutatták be. A tudósok már korábban is tanulmányozták a juharkivonat pozitív hatásait kémiai és egészségügyi szempontból, a történelmi feljegyzések pedig azt támasztják alá, hogy a fa más részeinek is hasznát vehetjük – mondta el Navindra P. Seeram, a kutatás egyik vezetője. Az indiánok a juharlevelet a tradicionális gyógynövények közé sorolták, így talán a mi érdeklődésünkre is számot tarthat.

Juharkivonat a bőrápolásban

A bőr rugalmasságát olyan fehérjék biztosítják, mint például az elasztin. A ráncok akkor keletkeznek, amikor az elasztáz nevű enzim elkezdi lebontani az elasztint az öregedési folyamat részeként. „Arra voltunk kíváncsiak, hogy a juharlevélkivonat gátolhatja-e az elasztáz enzim aktivitását” – mondja az egyik kutató, Hang Ma, aki bemutatta az eredményeket.

unsplash.com/Aldo Delara

unsplash.com/Aldo Delara

Gátolja a ráncosító enzimet

Kérdésükre a tudósok pozitív választ kaptak, és megtalálták azt az anyagot a növényben, mely akadályozza az elasztáz nevű, többek között a ráncokért is felelős enzim aktivitását. „Ez a növényi kivonat úgy feszesíti a bőrt, mint a botox” – magyarázza lelkesen Navindra P. Seeram, a projekt vezetője, miközben hangsúlyozza, hogy a kivonatot a botoxszal ellentétben nem kell beinjekciózni, akkor is hatásos, hogyha kenőcsként használja az ember. Úgy tűnik, a juharlevél igazi csodaszernek bizonyul a bőr szempontjából: nemcsak a ráncokat simítja ki, hanem a gyulladásokkal és pigmentfoltokkal is hatékonyan felveszi a harcot.