Egészség

A klimax segíthet megtalálni magunkban a bölcs, érett nőt

A női test állandó változásokon megy keresztül, és a klimax beállta sem kivétel ez alól. Hőhullám, hangulatingadozás és számtalan olyan tünet, amire nem vágyunk, mégis szembe kell néznünk vele.

A kellemetlen fizikai tünetek azonban kellő tudatossággal mérsékelhetők, és a megfelelő hozzáállás akár plusz energiát is adhat.

A klimax megjelenésével párhuzamosan sokszor nyugtalanító gondolatok jelennek meg: „vajon vonzó vagyok még?” „Vajon kívánatos, szerethető vagyok még valaki számára?” Ekkor jönnek a kapcsolódó, komplexebb aggodalmak is: „lehet, hogy nem használtam ki eléggé a rendelkezésemre álló időt, lehet, hogy nem éltem ki magamat igazán?”

Ezek a gondolatok és a velük együtt járó tünetek csak abban az esetben csökkenthetők, ha képesek vagyunk újra megtalálni önmagunkban a nőt. Ha ezt nem tesszük és csökönyösen ragaszkodunk az elmúlás gondolatához, az további fejfájást, sőt akár a klimax egyik jellemző kísérőtünetét, akár migrént is okozhat nekünk. Tehát bölcsen kell reagálni a saját érzelmeinkre és újraéleszteni magunkban a tapasztalt, kreatív és tudatos nőt.

Fotó: Unsplash/Ivan Karasev

Fotó: Unsplash/Ivan Karasev

A klimax tulajdonképpen új lehetőséget adhat minden nő számára, hogy magunkra ésa  társunkra fordítsuk a teljes figyelmünket. Ami eddig életünk középpontjában állt – a család és a gyerekek –, sok energiát vihetnek el, aminek a klimax egyáltalán nem kedvez, csak ront a helyzeten. Ilyenkor az a legjobb, ha a társunkkal együtt az új nőt fedezzük fel magunkban és az ő segítségével új, minőségi élményekkel lehetünk gazdagabbak, a család körüli teendők pedig várhatnak.

Ha befelé figyelünk ebben az időszakban, és új élményeket gyűjtünk párunkkal, az öregedéstől való félelem is eltűnik. Ez önbizalomhoz és plusz energiához segít minket. Ennek köszönhetően képesek lehetünk egyszerűen és megfontoltan, bölcsen élni az életünket úgy, hogy semmiről nem mondunk le, hiszen sem a klimax, sem a kor nem szabhat az élményeknek határt. És pontosan ez az a bölcsesség, ami egy különleges élettapasztalathoz segít minket.

A klimaxszal kapcsolatos negatív érzések tehát leküzdhetők, és ha tudatossággal állunk hozzá a változáshoz, akkor nemcsak új nő születhet belőlünk, hanem a bölcsesség kulcsát is a magunkénak tudhatjuk, amivel majd a későbbiekben biztonsággal és boldogsággal léphetünk be a nyugdíjas évekbe.