Egészség

Nem sikerül lefogynunk? Ez az adalékanyag lehet az oka

A Harvard Medical School kutatói ereményeik alapján azt feltételezik, hogy a háztartásban és az ételekben előforduló, gyakori adalékanyag megakadályozza a fogyást.

A tanulmány szerint a perfluor-alkil és polifluor-alkil, összefoglaló néven PFA-k felelősek lehetnek a hízásért. Ezek az anyagok a letapadásgátló edényektől kezdve a vízlepergető ruhákon át a zsírálló csomagolásig és a kozmetikumokig szinte mindenben megtalálhatók. Felhalmozódnak a szervezetben, és különböző egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint az alacsony születési súly, pajzsmiriggyel kapcsolatos problémák és meddőség. Emellett a súlygyarapodáshoz is hozzájárulhatnak, és lassítják az anyagcserét.

Az életmódváltás segíthet

Az eredeti tanulmány a cukorbetegség megelőzésével volt kapcsolatos. 950 túlsúlyos embert vizsgált, akinek magas volt a vércukorszintje, de nem annyira, hogy cukorbetegnek nyilvánítsák. A kutatás 1996 és 1999 között zajlott, majd 15 éven keresztül utánkövették a pácienseket. A résztvevők felét véletlenszerűen sorolták a fogyókúrás programhoz, míg a másik felüknek nem írtak elő ilyesmit. A diétás csoport tagjai hamar meg is szabadultak fejenként átlagosan 7 kilótól, de az idők során vissza is szedték a súly nagyrészét, de így is körülbelül 2 kilóval kevesebbet nyomtak, mint a kísérlet elején. A másik csoport súlya nagyjából változatlan maradt.

unsplash.com/Matthew Lejune

unsplash.com/Matthew Lejune

Az új tanulmány azt vizsgálta, van-e összefüggés a résztvevők véréből kimutatott, magas PFA-szint között, és azt találták, hogy akinek több ilyen kemikália található a szervezetében, az több kilót szedett fel az évek során. Ez a változás azonban csak azoknál volt megfigyehető, akik nem diétáztak és nem mozogtak. Vagyis a mozgás és a diéta kompenzálja ezt a hatást. Úgy tűnik, fogyás legjobb eszköze továbbra is a diéta és a mozgás, de megkönnyítheti a dolgunkat, ha kicseréljük az edényeinket, és kevesebb előre csomagolt ételt vásárolunk.