Egészség

6 egyszerű módja, hogy ne vigyünk be fölösleges kalóriát a szervezetünkbe

Még ha nem is fogyókúrázunk, az egészséges életmódhoz akkor is hozzátartozik a tudatos étkezés. Fontos, hogy megválogassuk, mit eszünk és persze arra is figyelni kell, hogy mennyit. Talán nem is gondolnánk, hogy mennyi pluszkalóriát tudunk bevinni a szervezetünkbe anélkül, hogy észrevennénk. Pedig ha egy kicsit odafigyelünk, csökkenthetjük ezeknek a rejtett kalóriáknak a jelenlétét a szervezetünkben. Mutatjuk, hogyan!

A rendszeres testmozgás és a tudatos étkezés fontos a az egészségünk megőrzése érdekében. Ehhez többek között az is hozzátartozik, hogy nem esszük túl magunkat, illetve nem fogyasztunk fölösleges kalóriát. Merthogy rejtett kalóriával úgy is találkozhatunk, hogy azt észre sem vesszük. Íme 6 egyszerű módja, hogy ne vigyünk be fölösleges kalóriát a szervezetünkbe.

Fotó: iStock.com/Martinina

Fotó: iStock.com/Martinina

1. Főzzünk otthon: így biztosan tudhatjuk, hogy mit használunk és az elkészült étel mennyi zsírt, szénhidrátot tartalmaz.

2. Együnk kisebb tányérról: ebben az esetben a kis adag is nagynak tűnik, segíthet, hogy ne együnk többet, mint amennyire feltétlenül szükségünk van.

3. Korlátozzuk a kenyérfogyasztást: határozzuk meg, hogy naponta, hetente mennyi kenyeret, mennyi szénhidrátot vihetünk be a szevrezetünkbe, és tartsuk is magunkat ehhez a határhoz.

4. Igyunk cukormentes italokat: az egyik „legveszélyesebb” terep, ha a kalóriáról van szó, mert még a különböző gyümölcslevek is tartalmazhatnak cukrot. Olvassuk el mindig az összetevőket, de az a legjobb, ha törekszünk a cukormentes italok fogyasztására, és igyunk minél több vizet.

5. Fűszerezzünk a szószok és mártások helyett: a mártások és szószok ugyanis sok olyan adalékanyagot, hozzávalót tartalmazhatnak, ami megnöveli a napi kalóriabevitelt. Ezzel ellentétben a fűszerezésnek nincs ilyen veszélye.

6. Együnk zöldségeket: a zöldségek többsége ugyanis szinte semennyi kalóriát nem tartalmaz vagy csak nagyon minimálisat. Ráadásul tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal.