Egészség

Vigyázzunk a D-vitaminnal, túladagolása éppolyan káros, mint a hiánya

A D-vitamin most éli népszerűségének csúcspontját. Eddig is szükségünk volt rá, de ezzel sokáig nem voltunk tisztában. Most már viszont szinte minden étrend-kiegészítőbe tesznek belőle egy adaggal, ez pedig könnyen túladagoláshoz vezethet.

A napfény hatására termelődő jótékony anyag nem is igazán vitamin, hanem egy zsírban oldódó hormonszerű előanyag, ami akár fel is tud halmozódni a szervezetben. Persze ez a ritkább. A legtöbb mérés szerint a lakosság nagy része D-vitamin-hiányban szenved. Ez számtalan egészségügyi kockázattal járó állapot, gyakoribbá válhatnak a fertőzések, a depressziós hangulatváltozások, a csonttörésre és a rákra is hajlamosabbak lehetünk. Ugyanakkor a D-vitamin túladagolása szintén káros lehet: ha a napi 2000 nemzetközi egységnél, azaz 50 μg-nál többet viszünk be rendszeresen, mert a táplálkozás és a napozás mellett még tablettában is szedjük, akkor túl magassá válhat vérünk kalciumszintje, gyomorfájdalom, hányás, hasmenés léphet fel, de előfordul gyengeségérzet vagy vesekőképződés is. Ezek azonban csakis a napozás hatására nem történnek meg, a túladagolás miatt az étrend-kiegészítőinket kell okolnunk. Ahhoz, hogy a túladagolást elkerüljük, minden vitaminunkat, tejtermékünket, kenyerünket, gyümölcslevünket nézzük meg, és ha tartalmaznak D-vitamint, adjuk össze, hogy naponta mennyit szedünk így belőle. Ha az eredmény túllépi a megadott határt, akkor vásároljunk olyan készítményeket, amikben nincs hozzáadott D-vitamin. Ha bizonytalanok vagyunk, vérvizsgálattal megnézethetjük, pontosan hogy áll a szervezetünk ez ügyben.

Fotó: iStock.com/supitchamcsdam

Fotó: iStock.com/supitchamcsdam

Nem is véd annyira a törések ellen?

A D-vitamint főleg a csontritkulással küzdőknek ajánlják kalcium és K2-vitamin szedésével egyetemben. Ugyanakkor egy kutatásban félmillió ember vizsgálata után arra jutottak, hogy nincs egyértelmű összefüggés csupán a D-vitamin szintje és a törések között. Sőt, a túladagolásnak egyik fő jele a gyakori zúzódás és csonttörés.