×

Egészség

Már napi 10 perc edzés is javíthatja a memóriánkat egy új tanulmány szerint

Köztudott, hogy a memóriánknak szüksége van arra, hogy fejlesszük, tornáztassuk, különben egyre csak romolhat. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de ha valami újat tanulunk, vagy keresztrejtvényt fejtünk, máris tettünk azért, hogy az emlékezetünk jobb és élesebb legyen. Ráadásul a testmozgással is kapcsolatba hozható, vagy ha edzett a testünk, az az elménknek is jót tehet. Már napi 10 perc edzés is javíthatja a memóriánkat egy új tanulmány szerint.

A nemrég napvilágot látott cikk szerint ugyanis az egészen rövid ideig tartó, könnyű tesmozgás is segítheti az agyunkat abban, hogy emlékezzünk a közeli vagy távoli múltban történtekre és olyan részletekre, amelyekre enélkül talán nem is emlékeznénk.

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

A kutatók 36 éven felüliek egy csoportját figyelték meg: a 10 perces edzés alatt jógáztak vagy tájcsival mozgatták meg magukat. Ezután egy memóriatesztet kellett kitölteniük, ami hétköznapi elemeket tartalmazott. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy akik sportoltak, azok esetében a kommunikációért felelős agyi területük aktívabban működött, mint azoknak, akik nem csináltak semmit és úgy kellett megoldaniuk a tesztet. Az edzés utáni csoport gyorsabban és jobban emlékezett, mint az, amelyik pihent.

Alkalmazása a hétköznapokban

A rendszeres és aktív testmozgás fontos, de a szakemberek szerint ha nincs is időnk edzeni, egy kiadós séta a közeli parkban vagy egy hétvégi kirándulás az erődben sokat segíthet abban, hogy testileg és szellemileg is frissek maradjunk. A lényeg, hogy ne lustuljunk el, és legalább 10 percet minden nap foglalkozzunk azzal, hogy mozogjunk, hogy kimozduljunk a négy fal közül. A friss levegőn való sétának egyébként számos pozitív egészségügyi hatása lehet, és egy fillérbe sem kerül. Miért ne élnénk vele?