Egészség

5 egyszerű módszer, hogy a kávé ne színezze el a fogunkat – a fogorvosok ajánlásával

Sokan rajongunk a kávéért, a legtöbben el sem tudjuk kezdeni a napot nélküle. Ráadásul a szakemberek szerint is több jótékony egészségügyi hatása lehet a kávéfogyasztásnak, ha azt mértékkel tesszük. Viszont még ebben az esetben is van egy dolog, ami a hátrányunkra válhat: könnyen elszíneződhet a fogunk, ha rendszeresen fogyasztjuk. Ugyanez igaz a teára és a vörösborra is. Mit lehet ez ellen tenni? Mutatjuk: íme 5 egyszerű módszer, hogy a kávé ne színezze el a fogunkat.

A fogak elszíneződésének oka, hogy a kávé, a tea és a vörösbor is tartalmaz olyan festékanyagot, amelyek jól megtapadnak a különböző felületeken, így a fogainkon is. Viszont mindannyian szeretjük, ha ragyogóan fehér a fogsorunk, és a kávéról sem szeretnénk lemondani. Mit tehetünk? A fogorvosok szerint létezik 5 egyszerű módszer, hogy a kávé ne színezze el a fogunkat. Íme!

Naponta kétszer mossunk fogat

Igaz, hogy általában a napi két fogmosás a javasolt az egészséges és ragyogó fogak érdekében, a fogorvosok szerint a reggeli és esti fogmosásnak a fogaink elszíneződésének megakadályozásában is szerepe lehet.

Fotó: iStock.com/JANIFEST

Fotó: iStock.com/JANIFEST

Kísérjük vízzel

A kávé mellé a legtöbb helyen jár egy kis pohár víz is. Ez a kevés víz is elengedő lehet arra, hogy egy kicsit kiöblítsük a szánkat a kávé után, de a mosdóban is öblögethetünk egy korty vízzel – így lemoshatjuk a színezőanyagokat, vagyis nem lesz idejük megtapadni a fogainkon.

Kortyoljuk, ne szürcsöljük

A kávét határozott kortyokkal fogyasszuk el, ne szívjuk, ne szürcsöljük, ne forgassuk meg a szájüregünkben. Minél kevesebb időt töltsenek a „kávékortyok” a szánkban, így nem lesz idő arra, hogy elszínezze a fogunkat.

Használjunk szívószálat

Bár egy rövid presszó esetében ez meglehetősen furcsa szokás lehet, de a hosszabb kávék vagy a tejes-habos latték és jeges kávék esetében alkalmazható lehet. Ezeket az ízesített, nagyobb mennyiségű kávékat hajlamosabbak vagyunk tovább kortyolgatni, ízlelgetni – a szívószál révén viszont kevesebb ideig maradhat egy-egy korty a szánkban, és kisebb az esély, hogy érintkezik a kávé a fogunkkal.

Igyuk cukor nélkül

A cukor csökkentése, esetleg mellőzése nem csak az egészségünk és az alakunk szempontjából lehet fontos. A szakemberek szerint ugyanis a cukor mintegy katalizátorként nagy szerepet játszhat abban, hogy a már említett festékanyagok a fogainkra tapadjanak beszínezve azokat. Érdemesebb lehet inkább kihagyni!