A fogak elszíneződésének oka, hogy a kávé, a tea és a vörösbor is tartalmaz olyan festékanyagot, amelyek jól megtapadnak a különböző felületeken, így a fogainkon is. Viszont mindannyian szeretjük, ha ragyogóan fehér a fogsorunk, és a kávéról sem szeretnénk lemondani. Mit tehetünk? A fogorvosok szerint létezik 5 egyszerű módszer, hogy a kávé ne színezze el a fogunkat. Íme!
Naponta kétszer mossunk fogat
Igaz, hogy általában a napi két fogmosás a javasolt az egészséges és ragyogó fogak érdekében, a fogorvosok szerint a reggeli és esti fogmosásnak a fogaink elszíneződésének megakadályozásában is szerepe lehet.
Fotó: iStock.com/JANIFEST
Kísérjük vízzel
A kávé mellé a legtöbb helyen jár egy kis pohár víz is. Ez a kevés víz is elengedő lehet arra, hogy egy kicsit kiöblítsük a szánkat a kávé után, de a mosdóban is öblögethetünk egy korty vízzel – így lemoshatjuk a színezőanyagokat, vagyis nem lesz idejük megtapadni a fogainkon.
Kortyoljuk, ne szürcsöljük
A kávét határozott kortyokkal fogyasszuk el, ne szívjuk, ne szürcsöljük, ne forgassuk meg a szájüregünkben. Minél kevesebb időt töltsenek a „kávékortyok” a szánkban, így nem lesz idő arra, hogy elszínezze a fogunkat.
Használjunk szívószálat
Bár egy rövid presszó esetében ez meglehetősen furcsa szokás lehet, de a hosszabb kávék vagy a tejes-habos latték és jeges kávék esetében alkalmazható lehet. Ezeket az ízesített, nagyobb mennyiségű kávékat hajlamosabbak vagyunk tovább kortyolgatni, ízlelgetni – a szívószál révén viszont kevesebb ideig maradhat egy-egy korty a szánkban, és kisebb az esély, hogy érintkezik a kávé a fogunkkal.
Igyuk cukor nélkül
A cukor csökkentése, esetleg mellőzése nem csak az egészségünk és az alakunk szempontjából lehet fontos. A szakemberek szerint ugyanis a cukor mintegy katalizátorként nagy szerepet játszhat abban, hogy a már említett festékanyagok a fogainkra tapadjanak beszínezve azokat. Érdemesebb lehet inkább kihagyni!