Egészség

Ezek a fura dolgok történhetnek reggelente a testünkkel, ami egyébként teljesen normális

A reggeli ébredés az egyik legszemélyesebb pillanat a napunkban, amikor a hosszabb-rövidebb alvás után egy új nap kezdődik az életünkben. Ebben a néhány pillanatban, percben a szervezetünk is reagál az ébredésre, olykor meglehetősen fura módon, ami egyébként teljesen természetes és egészséges dolog.

„Az ébredés utáni percekben a testünk is újraindítja a motort a szervezetünkben – magyarázzák a szakemberek. – Emelkedik a testünk hőmérséklete, a vérnyomásunk és az agyunkban megtalálható vegyi anyagok és idegsejtek is igazodnak ezekhez a változásokhoz. Ezek a változások, illetve azok a dolgok, amik ezekkel a változásokkal járnak, teljesen normálisak és egészségesek még akkor is, ha nem tapasztaljuk azokat minden reggel.”

Csipás a szemünk

Ez a jelenség azt mutatja, hogy a szemeink egészségesen működnek. A nap folyamán por és mindenféle szennyeződés érheti a szemünket, ami alvás közben kitisztul és csipa formájában kiül a szemek sarkába.

Forrás: Unsplash/Yanko Peyankov

Forrás: Unsplash/Yanko Peyankov

Hámló bőr, elhalt hámsejtek

Előfordulhat, hogy úgy ébredünk, hogy számtalan elhalt hámsejtet találunk a párnán vagy akár még a bőrünkön, amik könnyedén lemoshatók, letörölhetők. Ez ugyancsak normális, hiszen a bőr az éjszaka folyamán, alvás közben regenerálódik – az elhalt sejtektől megszabadul, és újak keletkeznek helyettük.

Rossz lehelet

Hiába mosunk fogat alaposan, használunk fogselymet és szájvizet, reggelre mindenkinek kellemetlenné válik a lehelete. Ez is normális: az alapos fogmosás ellenére is maradhatnak baktériumok a szájüregben, amik a fogakra és a nyelvünkre tapadhatnak, rossz leheletet eredményezve ezzel reggelre.

Sötét vizelet

Napközben a sötét színű vizelet általában azt jelzi, hogy kevés folyadékot fogyasztottunk. Reggelente azonban másra utalhat. A testünk alvás közben hormonokat termel, hogy a vese pihenni tudjon. Ezek a hormonok távoznak a reggeli vizelettel, vagyis a sötét szín jót jelenthet – persze ha arra gyanakszunk, hogy a sötét színű vizelet talán mégsem egészséges, keressük fel az orvosunkat, és kérjünk kivizsgálást.

Orrfújás

Ez a jelenség ugyancsak a szervezetünk egészséges működésére utalhat, hiszen az orrunkban is megtapadhatnak napközben a porszemek, baktériumok. Ez alvás közben tisztul, és ezért ébredhetünk úgy, hogy ki kell fújnunk az orrunkat.

Fotó: iStock.com/ArthurHidden

Fotó: iStock.com/ArthurHidden

Böfögés

Az emésztőrendszer optimális működésének a jele lehet, ha reggel úgy érezzük, hogy böfögnünk kell egyet-kettőt. Alvás közben a gyomrunk megpróbálja megemészteni az összes napközben bevitt ételt, főleg a vacsorát, aminek következtében gáz halmozódhat fel.

Szellentés

Merthogy azok a bizonyos gázok máshol is távozhatnak. A reggeli szellentés meglehetősen kínos lehet, viszont normális, hiszen arra utalhat, hogy az emésztőrendszerünk jól működik, dolgozott, amíg mi aludtunk. Főleg, ha este zöldséget, gyümölcsöt vacsoráztunk!

Reggeli széklet

A szakemberek szerint az egészséges bélmozgás egyik velejárója a reggeli széklet, még ha olykor igen kellemetlen is lehet. Főleg a gyorsabb anyagcsere esetében lehet kifejezetten sürgető a reggeli „nagydolog”, de a reggeli széklet egészséges. De mint minden esetben, itt is igaz, hogy ha a megszokottól eltérő tüneteket tapasztalunk, keressük fel az orvosunkat az észrevételeinkkel, tapasztalatainkkal.