Egészség

Hogyan küzdjünk a felfázás ellen házilag?

Bár sokan azt gondolják, hogy a felfázást kizárólag a hideg okozhatja, ez nincs így. Leggyakrabban ugyanis a E. coli nevű baktérium okozza, amely normál körülmények között a végbélben található. A kellemetlen tünetek borzasztó zavaróak tudnak lenni, ám van néhány házi praktika, amikkel enyhíthetünk rajtuk.

C-vitamin

A tünetek kezdetekor érdemes nagyobb dózisban bejuttatni a szervezetbe C-vitamint, ugyanis az aszkorbinsav savas kémhatásúvá teszi a vizeletet, ezzel gátolva a baktériumok további szaporodását.

Fotó: iStock.com/Milkos

Fotó: iStock.com/Milkos

Gyógyteás fürdő

Ha felfáztunk, akkor az egyik legfontosabb dolgunk, hogy beszerezzünk elegendő cickafarkfű- és kamillateát. Készítsünk ezekből egy jó nagy adag főzetet, szűrjük le, és öntsük bele a fürdővizünkbe. Emellé még nyugodtan rakhatunk himalájai sót is. Ebben a „főzetben” fürödjünk legalább 20-30 percet, garantáltan enyhülni fognak a panaszaink. Természetesen ezek a teák akkor is jót tesznek, ha megisszuk őket, hiszen tisztítják a vesét és a húgyhólyagot.

Tőzegáfonya

Talán az egyik, ha nem a legjobb megoldás felfázás ellen a tőzegáfonya, így ha már jelentkeznek a panaszok, szerezzünk be belőle jó nagy mennyiségben. Nyugodtan vegyünk tőzegáfonyából készült teát vagy kapszulát. Ha többször előfordulnak a felfázás tünetei, akkor érdemes sűrűn tőzegáfonya-teát innunk, ugyanis olyan hatóanyagot tartalmaz, ami megakadályozza a kórokozók megtapadását, így azok nem tudnak elszaporodni a húgycsőben, húgyhólyagban, hanem kiürülnek a vizelettel.