Egészség

4 gyógynövény, amely nemcsak fiatalít, de felveszi a harcot a demenciával is

Az ájurvéda egy több ezer éves tradicionális gyógyítórendszer, amely Indiából származik. Ennek az életmódnak a kialakítása segít meghosszabbítani az életet, hogy minél tovább tartsuk szervezetünket fiatalon. Filozófiája, hogy a test és a tudat elválaszthatatlanok egymástól és folyamatosan hatnak egymásra. A következőkben ilyen gyógynövényeket fogunk bemutatni, melyek segítségével felvehetjük a harcot a demencia ellen, és meg is előzhetjük azt.

Gotu kola

Ezt a gyógynövényt Kínában már évszázadok óta használják az orvoslásban. Elsősorban az agyi vérkeringésre van jó hatással, de általánosan méregtelenítésre alkalmas. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2- és B6-vitamint, így képes javítani az éberséget, a koncentrációt, és segít az összpontosításban is, ráadásul a depresszió és a szorongás kezelésére is alkalmazható.

Fotó: iStock.com/ChamilleWhite

Fotó: iStock.com/ChamilleWhite

Brahmi

Az ájurvédikus orvoslában ezt a gyógynövényt az idegrendszer erősítésére, a memória és a kognitív funkciók jaítására használják. Hatékonyságát még az Alzheimer-kór kezelésében is bizonyítja. Vizsgaidőszakban kifejezetten hasznos, ha szeretnénk javítani az emlékezőképességünkön, vagy ha túlságosan kimerültnek érezzük magunkat.

Ashwagandha

Az egyik legfontosabb fiatalítószer az ájurvédában az ashwagandha, vagyis az indiai ginszeng. Nemcsak erősíti az idegeket, de nyugtató hatású, ráadásul fantasztikusan hat az idegkimerültségre, az álmatlanságra és a fáradtságra is. A jobb felszívódás érdekében érdemes tejjel fogyasztani.

Kurkuma

A kurkuma amellett, hogy természetes antibiotikumként hat, erősíti az emésztést, és jót tesz a bélflórának is. Mivel magas az antioxidáns-tartalma, ezért segíti a szervezetet a szabad gyökök elleni harcban. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően gyulladásos eredetű ízületi problémák esetén is alkalmazható, ráadásul gátolja az Alzheimer-kórral küzdő betegek agyában a béta-amiloid-plakkok lerakódását, így ebben a betegségben is kiválóan alkalmazható.