Egészség

Amikor lebénul a kezünk-lábunk, és szólni sem tudunk

Alvásparalízisnek nevezi az egészségügy az állapotot, amely a legtöbb emberrel élete során legalább egyszer előfordul.

Bármennyire is ijesztő a jelenség, valójában egy ártalmatlan helyzetről van szó. Ennek ellenére azok, akik már megtapasztalták a népi nyelven lidércnyomásnak is elkeresztelt éjjeli történést, egészen biztosan nem akarják többé átélni.

Az alvási paralízis során az érintett ember „arra ébred” – bizony, ébren van, és senki ne próbálja később meggyőzni arról, hogy csak álmodta az egészet –, szóval arra ébred, hogy képtelen megmozdulni. Keze, lába, törzse, az ujjai is tökéletesen bénák. Az arc izmai is. Az ajkai is, a nyelve teljes bénaságba merevednek. megszólalni lehetetlen, jelezni ekkor képtelenség.

Egyértelműen komoly pánik lesz úrrá az emberen, főleg, mert a teljes bénaság, a tehetetlenség állapota mellé ijesztő hallucinációk is társulhatnak. Rémisztő szellemalakok gyülekeznek az ágy körül, vagy úgy érzi a paralízises személy, hogy a lelke kiszállt a testéből. Túlvilági, halálközeli a riadalom. Félelmetesebb bármely horrorfilmnél.

Fotó: iStock.com/mangojuicy

Fotó: iStock.com/mangojuicy

Nem véletlen hát a lidércnyomás elnevezés: tényleg olyan érzés, mintha kísértet, lidérc szögezné az ágyhoz, kényszerítené magatehetetlenségre az áldozatot. A bénulás mellett rendkívül erős mellkasi nyomást is éreznek az érintettek, és légzési nehézségek lépnek fel – ettől jelentkezik igazán a pánik! Hiszen teljesen úgy tűnik, a következő percet már nem éli túl. Elfogy a levegő, a légvétel nem sikerül, vagy csak nagyon erős összpontosítás hatására.

A titok, a megoldás, a helyzetből való szabadulás éppen ebben van, az összpontosításban. A tudat ugyanis éber ekkor, és képes erős fókuszálásra. Vagyis képes a paralízises levegőt venni, így képes legyőzni a pánikot is. „Gyakorlott” paralízises személy (sose kívánnánk ezt senkinek) mindenesetre már tudja, hogy pánikra nincs ok, pár mély levegővétel, és el is oszlik a lidérc, újra mozdul a kéz, a láb, legfeljebb a vérnyomás emelkedik meg, a szívverés marad szaporább, ahogy az természetes, ha valami rémületessel találkozik az ember élete során.

De mi zajlik le valójában a lidércnyomás alatt?

Egy teljesen hétköznapi dolog. Az alvás REM szakaszában járunk, amikor valamilyen ok miatt váratlanul, túl gyorsan ébredünk fel, és a testnek nincs ideje követni azt a sebességet. A REM szakasz alatt az agy a testet mesterséges „bénaságban” tartja, így előzi meg az alvajárást, vagyis azt, hogy a test az álmainkat lekövetve végezzen nagy mozgásokat.

Fotó: iStock.com/demaerre

Fotó: iStock.com/demaerre

Amikor túl gyorsan ébred fel a tudat, a test még ebben a szervezetet védő bénultságban van, és kell egy kis idő a pszichés gúzsba kötés feloldására.

Említettük pár gondolattal feljebb, hogy ne kicsinyeljük le az alvási paralízist átélt személy negatív tapasztalatait, és semmiképp ne akarjuk meghazudtolni, vagy ráerőszakolni, hogy csak álmodta a jelenséget. Különösen akkor fontos a megértés, a tapintat és a helyzet őszinte átbeszélése, ha gyerekről van szó – ugyanis, ha meggyőzzük, hogy mindezt csak álmodta, és bármikor előfordulhat, akkor komoly gondjai lesznek az alvással. Félelmek gyötrik majd elalvás előtt, és mivel a helyzetet a legtöbb esetben (egészséges embereknél) amúgy is erős stressz idézi elő, egészen biztosan gyakoribbá válik a lidércnyomás. Az pedig komoly pszichés terhekkel járhat.