Egészség

A citromos víz még a bőrünket is szebbé varázsolhatja

Citromos vizet inni egészséges. Egyesek reggeli italként fogyasztják, hogy felpörgessék az anyagcseréjüket, mások munka közben kortyolgatják szomjoltóként, hidratálásképpen, megint mások egyszerűen csak kedvelik a citromos ital fanyar ízét, frissességét. Függetlenül attól, hogy mikor isszuk, a citromos víz fogyasztása rengeteg egészségügyi előnnyel járhat, ráadásul még szépülhetünk is tőle, mutatjuk, hogyan.

A megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása naponta hidratálja a szervezetünket, már ez is szebbé, élettel telibbé teheti a bőrünket, a citrom benne pedig igazi szupererővel ruházhatja fel a mindennapi italunkat. A citrom ugyanis remek antioxidáns és tele van C-vitaminnal – ez pedig segíthet megvédeni a bőrt például a pattanásoktól, de akár még az öregedését is lassíthatja.

Fotó: Unsplash/ Joanna Kosinska

Fotó: Unsplash/ Joanna Kosinska

Segíthet a kollagéntermelésben

A kollagén az izmokban, a csontokban és a bőrünkben is megtalálható fehérje, ami erőt és rugalmasságot biztosít a sejteknek és szöveteknek. Segíti a sejtképződést, az elhalt sejtek pótlását. A megfelelő mennyiségű kollagén hatására a bőrünk egészségesebbnek, élénkebbnek, fiatalabbnak tűnhet.

Harcolhat a pattanások és mitesszerek ellen

Ugyancsak a C-vitaminnak köszönhető, hogy a citromos víz felveheti a harcot a pattanásokkal és más kellemetlen bőrkiütésekkel szemben. Tisztább maradhat a bőrünk, a vitamin védheti a baktériumokkal szemben.

Támogatja a mellékvese működését

Ez pedig azért fontos a szépségünk tekintetében, mert a mellékvese olyan hormonokat termel, amelyek többek között befolyásolják az anyagcserénket, a vérnyomásunkat vagy a stresszes helyzetekre adott reakcióinkat. Ezek közül bármelyik is rosszabbul, lassabban, elégtelenül működik, az meglátszódhat a bőrünkön, ami színtelenné, enerválttá, petyhüdtté válhat.

Megvédheti a bőrünket a szabad gyökök által okozott károktól

Ez pedig az antioxidáns-tartalmának köszönhető. Ezek a bizonyos szabad gyökök ugynanis többek között a környezetszennyezés, az alkohol, a füst és a por hatására árthatnak a bőrünknek, felgyorsítva például az öregedési folyamatokat, de számos egészségügyi problémát is vonzhatnak.