Egészség

Természetes olajok a bőrápolásban méregdrága arckrémek helyett

Vagyonokat vagyunk képesek kiadni a legújabb csodakrémért, ami néhány használat után kisimítja a ráncainkat, megfelelően hidratál, és lassítja bőrünk öregedését, sőt, egészen megújítja azt. Ugyanezt a növényi olajok is tudják sőt, a legtöbb arckrémet pont azzal reklámozzák, hogy természetes olajokat tartalmaz. Akkor miért nem használjuk csak az olajokat?

Mert a legtöbb hamis ígérettel szemben a különböző növényi olajok tényleg képesek hidratálni, ránctalanítani és megújítani a bőrünket, legyen szó az arcunkról, a fejbőrünkről vagy más testrészeinkről. De csodát nem ígérnek, mert azt egyetlen kenceficétől sem várhatunk. Semmi sem képes igazából megállítani az idő múlását, a bőr megereszkedését, maximum a mértékét lehet csökkenteni. S ahhoz is szükség van arra, hogy dohányzással, koffeinnel vagy alkohollal ne mérgezzüka  szervezetünket, és belülről is elég vitaminnal, ásványi anyaggal lássuk el. A bőr akkor simul szépen, ha feszes izom van alatta, ezért a sportolás is erősen ajánlott. Persze ennél sokkal egyszerűbb leemelni egy „mindenre képes” tégelyt a drogériák polcairól… de akkor inkább vásároljunk valóban természetes, kemikáliáktól mentes, ám antioxidánsokban gazdag olajokat, amik még a sebgyógyításban is segíthetnek, sőt, az egész család nyugodtan használhatja őket. Ahogy más termékekkel, itt is érdemes kísérletezni, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő olajat.

Extra szűz, hidegen sajtolt kókuszolaj

Ez a változat intenzív kókuszillatú (nem kellenek hozzá mesterséges illatanyagok…), fehér, szobahőmérsékleten szilárd, melegben víztisztává váló  bőrápoló, ne keverjük össze azzal az olcsóbb, illatától és más jótékony anyagaitól megfosztott kókuszolajjal, amit főzéshez szoktak használni. Az igazi kókuszolaj – vagy vaj, hőmérséklettől függ – egy önmagában is illatos bőrápoló, amit hajpakolásként és testápolóként, fürdővízbe téve, illetve arckrémként és ajakbalzsamként is használhatunk. Nem kell sok belőle, hidratál, simít, bársonyossá tesz, baktérium- és gombaölő hatású, és még a babák érzékeny bőrét sem irritálja. Ha vízzel keverjük, és vattakorongot mártunk bele, természetes sminklemosóként is tökéletes (ez egyébként szinte az összes természetes olajra igaz). Pattanásos bőrre nem ajánlott, mert hosszú távon eltömítheti a pórusokat.

Fotó: iStock.com/JulyProkopiv

Fotó: iStock.com/JulyProkopiv

Száraz bőrre: sheavaj

Ezt már egy kicsit nehezebb kenni és felolvasztani is, de megéri: a kirepedezett, száraz, irritált bőrt is képes helyrehozni: sarkakon, bőrkeményedéseken, megviselt körömágybőrön is nyugodtan bevethetjük, a legjobb, ha egész éjszaka hagyjuk hatni. Nem szívódik be túl könnyen a bőrbe, cserébe viszont E-vitamin- és béta-karotintartalmánál fogva ápol, gyógyít, simít, regenerál, csökkenti a kipirosodást, az irritációt, sokaknál ekcémára is bevált. Válasszuk ebből is a finomítatlan változatot, sokkal több értékes tápanyagot tartalmaz. Jellegzetes illatát pár csepp illóolajjal oldhatjuk fel.

Extra szűz olívaolaj

Legyen egy üvegnyi a konyhában és egy a fürdőszobában: szinte mindenre felhasználhatjuk. Nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban, vitaminokban, a mediterrán étrend egyik alapköve. Belsőleg fogyasztva is jó hatású, de bőrünk is nagyon hálás lesz érte. Használhatjuk mindenhol, arcunkon lefekvés előtt, hajpakolásként, ha egy keveset öntünk a kád fürdővízbe, utána nem kell testápolót sem használnunk. Még az érzékeny, irritált bőr is jól reagál rá, csökkenti a gyulladást, és tényleg simább, teltebb lesz tőle az arcunk, kezünk. Plusz pont jár neki azért is, mert – és ez szinte az összes olajra igaz – körmeinket is fényesebbé, erősebbé teszi.

Édesmandulaolaj

A finomítatlan változat mennyei mandulaillatot áraszt, és masszázsolajként, test- és arcápolóként is bevethetjük. Sokféle ásványi anyag, B- és E-vitamin, illetve telítetlen zsírsav található benne, puhítja a bőrt, és a az újszülöttek bőrét is ápolhatjuk vele. Bőrkeményedések ellen is bevethetjük, hajvégekre is kenhetjük, bőrünket rugalmasabbá teszi, és lassítja az öregedését.

Fotó: iStock.com/helenaak

Fotó: iStock.com/helenaak

Argánolaj

A természetes olajok egyik királynője, esszenciális zsírsavat, E-vitamint, karotinoidokat tartalmaz, olyan, mint a sokat reklámozott arckrémek, mégis teljesen természetes. Kevés is elég belőle ahhoz, hogy sprőd hajunk lágyabb és fényesebb legyen, kiszáradt, megviselt bőrünk pedig új erőre kapjon. Csökkenti a ráncokat, hidratál, a benne lévő fitoszterolok lassítják a bőr öregedését, segítik a sejtek megújulását. Még a zsírosabb bőrűek is megpróbálkozhatnak a használatával, mert jó hatással van a bőr zsírtermelésére, csökkenti a gyulladást, megnyugtatja a kiporosodott, hidegre érzékeny bőrt is.

Az olajok tárháza szinte végtelen: próbáljuk ki az avokádóolajat, a gránátalmamag-olajat, az értékes  szőlőmagolajat, az aromás dió- és mogyoróolajat, a makadámdió-olajat, a lenmagolajat, bőven válogathatunk illatok, aromák, gyógyhatások között.