Egészség

Így ehetünk több káposztát kevesebb hasfájás árán

A legtöbb felnőtt szereti a káposztát valamilyen formájában, igazi vitamindús őszi–téli étel, finom savanyúság, és még sorolhatnánk. Ám az utána jelentkező puffadás és görcs nem tartozik a kellemes élmények közé...

Felpuffadni nagyon könnyű, látványos, kellemetlen, és nem is muszáj hozzá sok káposztát enni. Elég, ha valamiből túl sokat vagy túl gyorsan eszünk, és sok levegő kerül az emésztőrendszerünkbe. Minden szénsavas ital puffaszt, ahogy a nehezen emészthető növényi rostok, sokaknál a gyümölcscukor vagy az ételintoleranciával élőknél az a bizonyos tiltólistás finomság. A gomba, a bab, a hüvelyes zöldségek, a keresztesvirágúak – brokkoli, karfiol és társai – mind puffasztó hatásúak lehetnek, főleg nagy mennyiségben. A képződött gázok alapvetően felszívódnak a bélfalon át, vagy természetes módon távoznak, de a szív- vagy májelégtelenséggel, gyomorfekéllyel élőknél ez nehezített menet, a „szeles” betegeknek pedig maga a gyötrelem. Bűnös lehet még a tej, a túl sok csoki, a hirtelen nagy mennyiségben elfogyasztott teljes kiőrlésű gabona, a körte, a szilva és az őszibarack is. Rostjaikat, vagy például a hüvelyesek esetében szénhidrátjaikat nem tudjuk olyan egyszerűen lebontani, ezért képződnek a gázok. Ha nem tudjuk, mit eszünk, ami puffadást, görcsöt okoz, vezessünk ételnaplót, és nem árt egy hasi ultrahang sem, hogy kizárják az epekövet, a hasnyálmirigygondot, további vizsgálatokkal az ételintoleranciát, az irritábilis bélszindrómát vagy a bélflóra felborulását.

Fotó: iStock.com/ilietus

Fotó: iStock.com/ilietus

Miért puffaszt?

A káposztafélék erősítik az immunrendszert, ellátnak vitaminokkal, rostokkal, csökkentik a gyulladást, és elősegíthetik a fogyást, de ugyanakkor raffinóz nevű szénhidrátokat tartalmaznak. Ezeket csakis a vastagbélben lakó baktériumok képesek lebontani, de a folyamat mellékterméke egy csomó gáz is. Persze ezt megelőzhetjük, ha nem eszünk káposztát soha, de ezzel értékes rost- és vitaminforrástól búcsúzhatunk. Inkább próbáljuk ki, hogy legközelebb sós vízben áztatjuk a zöldséget – akár reszelve is –, aztán sütőben 5–10 percig melegítjük. Ha gáztűzhely lapján kavargatjuk a káposztás ételt, akkor ne tegyünk rá fedőt, így van esélyük elillanni a gázokat képző anyagoknak. A káposzta első főzővizét is lecserélhetjük, a végén pedig kaphat egy pici almaecetet. Vigyázzunk, mivel fűszerezzük szegény káposztát: a sok só, bors, paprika, hagyma, füstölt hús, zsír mind puffasztó hatású lehet. Ugyanakkor a köménymag például finom, illik a káposztához, és szélhajtó hatású.

Mit tehetünk a fájdalom ellen?

Ha elég folyadékot iszunk, és rendszeresen mozgunk, akkor a székrekedéssel járó puffadás is mérséklődik. Emellett fontos a napi ötszöri étkezés kisebb adagokkal, a rostbevitel – a túl kevés és a túl sok is puffaszt – és a gázképző hatású ételek áztatása, vizének cseréje. Sok esetben a stressz okozza a problémákat, így jelez a szervezet, hogy ideje lenne pihenni, feloldani a feszültséget. A már kialakult gázbuborékokat ki is tornázhatjuk, de a vény nélkül kaphat szerek is segítenek. A gyógynövények közül a borsmenta, az ánizs és az édeskömény segítenek a legtöbbet. Hatásos még, ha meleg borogatást teszünk a hasunkra. Fontos, hogy kerüljük az erősen fűszeres ételek gyakori fogyasztását, ne terheljük feleslegesen az emésztőrendszerünket. Ha antibiotikumkúrán estünk át, szedjünk néhány hétig probiotikumokat, vagy együnk kefirt, állítsuk helyre a felborult egyensúlyt.

Fotó: iStock.com/ozgurcoskun

Fotó: iStock.com/ozgurcoskun

Nemcsak az számít, mit eszünk, hanem az is, hogyan

Mindenképpen kerüljük el a túlevést, ami főleg akkor fordul elő, ha magányosan, bánatosan vigasztaljuk magunkat étellel, vagy ha társaságban „illik” még egyszer venni a töltött káposztából. Törekedjünk rá, hogy lassan, alaposan rágva, kisebb adagokat együnk, és aztán hagyjuk a gyomrunkat, beleinket emészteni. Ne rágózzunk, mert azzal felesleges levegőt nyelhetünk le, ugyanez igaz a dohányzásra és a kapkodva evésre is. Részesítsük előnyben a könnyebben emészthető ételeket, és inkább pároljunk, süssünk, főzzünk, mert úgy sokkal könnyebben dolgozza fel az ételeket a szervezet. Este már ne együk dugig magunkat nehéz ételekkel, mert a puffadás megkeserítheti az éjszakánkat. Káposztát napközben nyugodtan együnk, csak ne nyersen, és figyeljük magunkat, mekkora mennyiség az, ami még nem okoz panaszokat.