Egészség

Ezek az igazán hatékony körömerősítők

Gyenge, töredező, lassan növő körmeinket mindannyian szeretnénk erősebbnek érezni, hogy igazán ékei legyenek a kezeinknek. Mi hat jobban: a lakkok, az olajok vagy a táplálékkiegészítők, esetleg mindhárom együtt?

A legtöbben körömerősítő lakkhoz fordulnak először törékeny körmeikkel. Ezek nemcsak csillogást adnak, hanem fehérje-molekulákat igyekeznek a körömlemezbe építeni. A szaruréteg így nem reped be olyan könnyen, ellenállóbb lesz. A termékek már színezve is elérhetők, azaz úgy használhatjuk őket, mint egy sima körömlakkot. Kár, hogy néhányukat naponta vagy hetente újra kell kenni, és ha olyan típusúak, akkor előbb le is kell mosni, ami viszont már árthat a körömágynak és a körmöknek is. Válasszunk acetonmentes, kímélő lemosót! Ezeket a lakkokat általában 2-3 hétig folyamatosan kell használni ahhoz, hogy a hatásuk érződjön, és nem ápolják az érzékeny bőrt a körmök körül. Ha pedig belső vitamin- vagy ásványianyaghiány áll a háttérben, nem érnek el túl nagy sikert.

Fotó: iStock.com/robertprzybysz

Fotó: iStock.com/robertprzybysz

Mit használjunk igazából körömerősítésre?

A természetes szerek ritkábban allergizálnak, és úgy erősítik a körmöket, hogy a kéz és a körömágy érzékeny bőre is jobb állapotba kerül, azaz egész kezünk szebbé válik. A legtöbben az extra szűz olívaolaj és a citromlé keverékét használják: két evőkanálnyi olajat keverjünk össze 10 csepp citromlével, és masszírozzuk át a kezeinket, körmeinket. Próbáljuk ki a hidegen sajtolt mandulaolajat, a jojobaolajat, a ricinusolajat – ami ráadásul a hajunkat is erősebbé teheti, ha pakolásként alkalmazzuk –, a lenmagolajat vagy a tökmagolajat, ezek fényesebbé, erősebbé teszik a körmeinket is, és lassítják a bőr öregedését. További megoldást jelenthet a kapszulás E-vitamin kreatív felhasználása: a benne található folyadékot masszírozzuk körmeinkbe minden nap. A természetes olajokat illóolajokkal tehetjük kellemesebbé, körömvirág-kivonattal hatékonyabb gyulladáscsökkentővé, és ha maradt, nem kell kidobnunk: fürdővízhez, hajpakoláshoz, testápolóként, ajakbalzsamként is megállják a helyüket. Ha körömfertőzésre gyanakszunk, a teafa- vagy levendulaolaj fertőtlenítő hatását is kihasználhatjuk körömápolás közben.

Belső építkezés

Körmeink igazán akkor lesznek erősek, ha megvannak szervezetünkben azok az anyagok, amikre szüksége van egészséges növekedéséhez, szilárdságához. A D-vitamin pótlása fontos, az ómega-3 zsírsavak bevitele nagyon hasznos a bőrünknek, körmeinknek is, sokkal ellenállóbbá válnak. Pótoljuk még a B-vitaminokat is, a keratin termeléséért főleg a B1- vitamin, azaz a tiamin felel. Válasszunk olyan étrendkiegészítőt, ami biotint is tartalmaz, ez nagyban hozzájárul hajunk, körmeink szépségéhez. Persze a minőségi fehérje is fontos, együnk halat, sovány húsokat, tojást, tejtermékeket, olajos magvakat – utóbbiak esszenciális zsírsavakkal, vitaminokkal is ellátnak. Érdemes még az E- és A-vitamint is pótolni, ha erős, rugalmas körmökre, hajszálakra vágyunk, de vigyázzunk, mert bőrön keresztül is felszívódnak, nehogy túladagoljuk őket. Az olyan ásványi anyagok is segíthetnek, mint a cink, a kalcium vagy a körmök megfelelő vastagságáért felelős vas.

Fotó: iStock.com/ZoiaKostina

Fotó: iStock.com/ZoiaKostina

Még több tipp

A körömágy tövénél található kis bőrcsík, a kutikula különleges figyelmet érdemel. Ez akadályozza meg, hogy kórokozók jussanak a köröm alá, ezért ápoljuk, hidratáljuk, masszírozzuk ezt is, különben kiszárad – és itt jegyezzük meg, hogy hátratologatásával is érdemes csínján bánni. A fertőzéseket azzal is elkerülhetjük, ha a körömvágó eszközöket rendszeresen fertőtlenítjük. A körömlakkozással legyünk óvatosak, mert nem mindegyik tesz jót a körmöknek, pláne nem a festék lemosása. Heti egy alkalommal bőven elég elvégezni a műveletet, mert kifejezetten szárítja a körmöket. Utána mossunk alaposan kezet, és gyorsan hidratáljunk!