Egészség

Tartósan beteg sztárok, akik példát mutatnak a kitartásukkal

Attól, hogy híresek és sikeresek, nem biztos, hogy egészségesek is, sőt. Bizonyos súlyos betegségek őket sem kerülik el, akkor sem, ha egészségesen élnek. Küzdelmük, talpraállásaik, bátorságuk azonban erőt adhat.

Selma Blair nemrég Instagram-oldalán tudatta mindenkivel, hogy nyáron szklerózis multiplexszel diagnosztizálták. Ez a krónikus betegség a központi idegrendszert támadja, és hosszú távon rokkantsághoz vezet, gyógymódja egyelőre nincs. A 46 éves színésznő azt írja, valószínűleg már 15 éve él a betegséggel, csak eddig nem tudták diagnosztizálni. Bár egyes tünetek régebben is jelentkeztek, néhány hónapja fordult olyan orvoshoz, aki ki is tudta deríteni az igazságot. Sajnos mozgásán már érezni, hogy beteg: leejt dolgokat, gyakrabban esik el, bal oldala időnként önállósítja magát, már egyedül öltöznie is nehéz, ráadásul a memóriája sem a régi. Nagy szerencséjének tartja, hogy továbbra is kap szerepeket, és képes dolgozni, még ha – az ő megfogalmazásában – rokkantként is. Mindent megtesz, hogy teljes életet éljen, a nehézségeket igyekszik humorral fogadni, még akkor is, ha nem tudja, mit hoz a jövő. Azért hozta nyilvánosságra, hogy beteg, hogy kicsit szélesebb körben tegye ismertté a betegséget, és hogy erőt adjon másoknak.

Michael J. Fox és a Parkinson-kór

Az ismert és szeretett színész a kilencvenes években jelentette be, hogy korai Parkinson-kórt fedeztek fel nála. „Amikor először diagnosztizálták rajtam a Parkinson-kórt, feltettem magamnak azt a kérdést, amit addig szinte soha nem kérdeztem meg magamtól: ‘Tudod, ki vagy te egyáltalán?’ (…) Bárcsak ne lennék ebben a helyzetben, de mégis azt mondom, azért tekintek ajándékként a betegségemre, mert ezzel lehetőséget kaptam arra, hogy hasonló helyzetben lévőket segíthessek bátorítással, jó szóval, anyagi támogatással” – nyilatkozott betegségéről és annak felfedezése utáni időszakáról. Akkor az orvosok tíz aktív évnél nem jósoltak neki többet, mégis itt van. A sok nehézséget megélt színész folytatta karrierjét, nem adja fel, még akkor is, ha mozgásán látszanak a betegség következményei. Egyik legnagyobb hullámvölgyébe akkor került, amikor egy időszakában nehezen birkózott meg a rá szakadt problémával, és alkoholproblémái lettek. Ezt családja is megsínylette, de rendbe tudták hozni a dolgot, négy gyerekük legnagyobb örömére. Ami nagy segítséget jelent mindannyiuknak, az a pozitív életszemlélet, a humor.

 

Angelina Jolie és sorstársai: dupla masztektómia

A világszép színésznő 2013 májusában jelentette be, hogy mindkét mellét eltávolíttatta. Jolie édesanyja nagyon korán halt meg mellrákban, nagyanyja szintén petefészekrákban, a nagy kockázatot jelentő, öröklődő gént pedig az ő szervezetében is felfedezték. Angelina akkor vetette le melleit, amikor még nem alakult ki bennük a rák, később pedig a petefészkeit is kiműtötték. Az orvosok máig nem értenek egyet abban, hogy szükséges volt-e a két megelőző beavatkozás vagy sem, és elegendő lett volna a gyakoribb orvosi ellenőrzés, de Jolie szükségét érezte, hogy minimalizálja a betegség kialakulásának kockázatát. A Bűbájos boszorkák színésznője, Shannen Doherty áttétes mellrákkal küzdött meg, ami miatt levették mindkét mellét, sugár- és kemoterápiát is kapott. Haja kihullott, szervezetét pedig nagy megterhelésnek tették ki a kezelések, de a vizsgálatok azt mutatták, hogy a rák visszafejlődött. Christina Applegate, a zseniális színésznő, Kathy Bates és az énekesnő Anastacia is levetette mindkét mellét az öröklődő mellrák miatt, de náluk időben felfedezték a rosszindulatú daganatot. A mellrákkal most is küzd Olivia Newton-John kigyógyult belőle, ahogy Kylie Minogue, Cynthia Nixon, Sheryl Crow is. Mindegyik híresség azóta is nagy erejű szónoka a megelőzésnek, a mellrák elleni harcnak.

 

Halle Berry és Tom Hanks: cukorbetegség

A gyönyörű színésznő már ötven felett jár, de még mindig bombaformában van. Ezt diétájának is köszönheti, amit cukorbetegsége megállapítása után dolgozott ki magának szakemberek segítségével. Berry még csak 22 éves volt, amikor elájult egy forgatáson, kiderült, hogy cukorbeteg-kómába esett. Az egyes típusú betegséget fedezték fel nála, és eltartott egy darabig, hogy hozzászokjon: nem ihat alkoholt, nem ehet szokásos desszerteket, de végül elfogadta állapotát. Azóta nem eszik tésztát és semmit, amiben cukor van, cserébe sok húst és zöldséget fogyaszt naponta többször kis adagokban.

Tom Hanks a sok stresszt és egészségtelen ételt okolja, amik miatt 5 évvel ezelőtt kettes típusú cukorbetegség alakult ki nála. Belátta, hogy kénytelen lesz felhagyni káros szokásaival, rengeteget mozog, és étrendje is egészséges. Így is szüksége van gyógyszerre, de legalább formában tartja magát.