Egészség

Az ételintolerancia furcsa jelei

Az ételallergiát és az intoleranciát ma is összekeverjük, pedig két külön állapotról van szó, csak a tüneteik lehetnek hasonlóak. Hogy megtudjuk, panaszainkat esetleg valamelyik okozza, nem árt utánanézni a legismertebb kiváltó okoknak és testünk furcsa jeleinek.

Az ételintolerancia kellemetlen ugyan, de nem veszélyezteti súlyosan az egészségünket, sőt, akár olyan enyhék lehetnek, hogy nem is vesszük őket alaposabban szemügyre, így maga az intolerancia sem derül ki.  Ez amiatt káros, mert így azt a bizonyos ételt újra és újra fogyasztjuk, a tünetek pedig csak jönnek, pedig meg is előzhetnénk őket, ha tudnánk, mit nem szabad ennünk. Az ételallergia esetében a szervezetünk immunrendszere reagál túlzóan az adott élelmiszerre, és támadást indít ellene. Az orrfolyástól egészen a légzést akadályozó torokdagadásig és az akár életveszélyes anafilaxiás sokkig igen széles skálán mozognak ezek a reakciók. Az intolerancia érzékenységet jelent, az immunrendszer működését nem érinti, a problémákért emésztőrendszerünk felel. Jól meg lehet különböztetni a kétféle állapotot, ha tejtermékekről van szó. Alapvetően a laktózra érzékenyek nem tudják lebontani a tejben található cukrokat, és emiatt puffadással, hasmenéssel, rosszulléttel reagálnak, ha mégis tejterméket isznak-esznek. A tejallergia esetén a tejben található fehérjéket nem bírja a szervezet, és rendes allergiás reakcióval válaszol rá. Mindkét állapotnak vannak nagyon hasonló tünetei, de ettől még közel sem egyformák. Most azokat az élelmiszereket soroljuk fel, amelyek nem allergiás tüneteket, hanem intoleranciát okozhatnak.

Az alapvető tünetek

Valószínűleg ételintolerancia állhat a háttérben, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk rendszeresen: felfúvódás, gyakori gázképződés, hasi fájdalom, hasmenés, heves szívdobogás, idegesség, szorongás, álmatlanság, nyugtalanság, eldugult vagy vizesen folyó orr.

Tejtermékek és a rájuk adott reakciók

A laktózintolerancia fordul elő a leggyakrabban, és meglehetősen jellegzetesek a tünetek is: a hasunk fáj, görcsöl, szelek bántanak, hasmenésünk van, fel vagyunk puffadva. Próbáljuk ki, hogy kiiktatjuk étrendünkből a tejet, tejtermékeket, tejcsokis édességeket, és figyeljük magunkat, múlnak-e a tünetek. Az olyan savanyított termékek, mint a kefir, a joghurt vagy a túró, illetve az érett sajtok kevesebbszer okoznak tüneteket, mert kevesebb bennük a laktóz – a magas fokú érzékenységgel élők azonban ezeket sem tudják tolerálni.

Fotó: iStock.com/ChesiireCat

Fotó: iStock.com/ChesiireCat

A koffeinre is lehetünk érzékenyek

A kávé maga is kiválthat gyomorfájást, hasmenést vagy épp heves szívdobogást az arra érzékenyeknél. Mások viszont csak a benne található koffeint nem tudják elviselni, és álmatlanságot, idegességet, nyugtalanságot, szorongást, szívdobogásérzést tapasztalnak. Próbáljuk ki egy hétig a koffeinmentes kávét, ne igyunk fekete teát sem, és figyeljük meg, hogy vagyunk!

Szalicilátok

Ezek természetesen előforduló kemikáliák a növényekben, teákban, kávékban, egyes fűszerekben, magokban, mézekben és gyógyszerekben – például az aszpirinben. Orrfolyást, orrdugulást, asztmás tüneteket, hasmenést, gyulladást, csalánkiütéseket okozhat. Nagyon nehéz az összes szalicilátot kizárni az étrendünkből, de a mennyiségét lehet csökkenteni: ne igyunk kávét, kerüljük a mazsolát, a narancsot, a fűszeres ételeket, és figyeljük, jobban leszünk-e!

Fruktóz, azaz a gyümölcscukor

Ha rendszeresen rosszul érezzük magunkat az édes gyümölcsök fogyasztása után, akkor lehet, hogy nem a rostokkal van bajunk, hanem a nagy mennyiségű gyümölcscukorral. A gyümölcsök mellett a levek, a méz, a kukoricaszirup és egyes zöldségek is sokat tartalmaznak belőle. Felfúvódás, savas visszafolyás, orrfolyás esetén próbáljuk ki, hogy egy időre kizárjuk a gyümölcscukrot az étrendünkből!

Fotó: iStock.com/lolostock

Fotó: iStock.com/lolostock

Rövid láncú szénhidrátok

A FODMAP rövidítéssel jelölt ételek, összetevők olyan szénhidrátokat tartalmaznak, amelyeket nehéz megemészteni, felszívódásuk problémás, mert közben sok gáz képződik. A legjellemezőbb tünet a felfúvódás, a hasgörcs, de jelentkezhet hasmenés, irritábilis bélszindrómás tünet vagy épp székrekedés is.

Glutén

Meglepően sokan érzékenyek rá, szakértők szerint akár 13 százalékos arányban is előfordulhat a teljes lakosság körében. A hasfájás, felfúvódás, fejfájás, kiütések jelentkezése utalhat az érzékenységre, no meg az, ha legalább egy hétig nem eszünk gluténtartalmú ételeket, és jobban érezzük magunkat.