Egészség

A vesét leginkább károsító hatások

Sokan beszélünk a szív- és érrendszeri betegségekről és a rizikófaktoraikról, ám a veséről általában kevesebb szó esik. A vese pedig létfontosságú, hiszen szabályozza a vérnyomásunkat, a só-víz háztartást, ráadásul kiszűri a méreganyagokat a vérünkből. A következőkben felsorolt dolgok igen rossz hatással vannak a veséinkre, ezért érdemes odafigyelnünk.

Dohányzás

A dohányzásról alapvetően tudjuk, hogy igen ártalmas, hiszen többek között károsítja a szívet és a tüdőt is. Arról azonban nem sok szó esik, hogy a vesére is káros hatással van, pedig kutatások bizonyítják, hogy azok vizeletében, akik dohányoznak, sokkal magasabb a fehérjék előfordulásának a valószínűsége, ez pedig egyértelműen a veseelégtelenség egyik jele.

unsplash.com/Marcelo Leal

unsplash.com/Marcelo Leal

Cukor

Természetesen nincs arról szó, hogy a mértékletes cukorfogyasztás egyértelműen vesebetegséghez vezet, ám túlzott fogyasztása elhízást és cukorbetegséget eredményezhet, amely állapotok a vese megbetegedéseinek rizikófaktora. A cukrot ráadásul sokszor észrevétlenül juttatjuk be a szervezetünkbe, hiszen egy elfogyasztott kenyérszeletben vagy akár egy salátaöntetben is sok cukor lehet.

Ahogy a cukorral, úgy a sófogyasztással is óvatosan kell bánni, hiszen a túl nagy mennyiségű nátriumbevitel vérnyomás-emelkedést okozhat, amely pedig garantáltan hosszú távon fogja károsítani a veséket, sok esetben pedig veseelégtelenséget okozhat. Ha lehet, készételek helyett inkább főzzünk nyers alapanyagokból, ételeinket pedig ne sózzuk túl, így megelőzhetjük a megbetegedéseket.

Fájdalomcsillapítók

Kutatások bizonyítják, hogy a veseelégtelenségek körülbelül 1–3 százalékát a fájdalomcsillapítók okozzák. Ezeknek a rendszeres szedése ugyanis súlyosan károsíthatja a vese szöveteit, és csökkenti a veséhez jutó vér mennyiségét.