Növényi rostok
A mogyoró igen sok rostot tartalmaz, ezenkívül pedig a vitamintartalma is rendkívül magas. Található benne B1-, B2- és E-vitamin is. Bővelkedik még rézben, mangánban és káliumban is, ezek az ásványi anyagok pedig nemcsak az energiatermelésnél nélkülözhetetlenek, de pozitív hatással vannak a szív- és érrendszerünk egészségére is, amellett, hogy még az idegrendszerünk működését is szabályozzák.
Olaj
Az köztudott, hogy a mogyorónak igen nagy az olaj- és zsírtartalma, de ami a legfontosabb, hogy különösen magas a telítetlenzsírsav-tartalma, amely, mint tudjuk, különösen jó hatással van a szervezetünkre. A telítetlen zsírsavak ugyanis nem emelik a koleszterinszintet, mindamellett pedig még a hormontermelődést is segítik, ráadásul hatékonynak számítanak a rákos megbetegedések elleni harcban is.
Diéta
Bizony, ha épp fogyókúrázunk, akkor érdemes mogyorót ennünk, hiszen magas olajtartalma miatt hamarabb érezhetjük magunkat jóllakottnak, ráadásul a rost- és proteintartalma miatt serkenti a bélműködésünket. Nem utolsósorban, ha nassolnivalóra vágyunk, a mogyoró tökéletes alternatíva, hiszen nagyon finom, mégsem fogunk hízni tőle.
Agyműködés
Ezt talán kevesen tudják, de a mogyoróban található ásványi anyagok elképesztő jól hatnak az agyunk működésére, aminek hála sokkal jobb lesz a koncentrációnk. Azt hinnénk, hogy a mogyorós csoki fogyasztása csak és kizárólag rossz hatással lehet ránk, hiszen hizlal, ám ha nagyobb koncentrációt igénylő feladatunk van, akkor kifejezetten hasznos elmajszolni egy kis mogyorós csokoládét, hiszen a kakaó nagyon hasonló hatással van az agyunk működésére, ugyanúgy, mint a mogyoró. Ettől függetlenül természetesen nagyon fontos a mértéktartás, hiszen nagy mennyiségű fogyasztása már valóban nem ajánlatos.