- Ahhoz, hogy az emésztésünk egészséges legyen, elengedhetetlen, hogy rostban gazdag élelmiszereket fogyasszunk, erre pedig az egyik legjobb megoldás a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása, amelyek teljes értékű rostforrásnak számítanak.
- Tökéletes rostforrás a csicseriborsó is, aminek 100 grammjában 17 gramm rost van, de hasonló rosttartalommal rendelkezik a lencse is.
Fotó: iStock.com/champja
- Ahhoz, hogy a beleink megfelelően működjenek, rendkívül fontos a megfelelő folyadékmennyiség bevitele a szervezetünkbe. A leghasznosabb megoldás, ha sok-sok vizet iszunk, mellette pedig jó, ha olyan ételeket is eszünk, amelyeknek magas a víztartalmuk.
- Ha puffad a hasunk, akkor arra igen jó gyógyír az édeskömény, amelyet teában, és nyersen salátákban vagy sütve is el tudunk fogyasztani. Az édeskömény 100 grammjában több mint 3 gramm rost található.
- A gyömbérről köztudott, hogy nagyon jó hatással van a gyomrunkra, hiszen hányinger ellen kifejezetten hasznos, ráadásul az emésztésünknek is jót tesz. A gyömbér ezenkívül segít abban, ha fogyni akarunk, vagy hasfájással küzdünk.
- A lenmag elképesztő sok rostot tartalmaz, 100 grammjában 27 gramm van, ráadásul elfogyasztása után az emésztés során megduzzad, nyálkássá válik, és ezzel segíti a táplálék előrehaladását a bélrendszerünkben. A lenmag olaja nemcsak az emésztőszerveinket védi, de a szívünket is, így fokozottan pozitív a hatása.







