Egészség

A kakukkfű mint csodaszer

A kakukkfüvet mindenki ismerheti mint széles körben használt fűszernövényt, ráadásul a gyógyászatban is igen elterjedt és nagy múltra tekint vissza. Sok mindenre használják a mai napig, leginkább a meghűléses betegségek kezelésében és megelőzésében merül fel a kakukkfű neve. Nézzük meg bővebben, hogy milyen fantasztikus hatásai vannak.

A mi általunk ismert kerti kakukkfű az egyik legősibb gyógynövény, amelynek latin neve Thymus vulgaris. Illata igen erős, fertőtlenítő hatása miatt pedig még az egyiptomiak is használták az olaját, méghozzá balzsamozáshoz. Az ókori görögöknél a háborúba készülő férfiak ruhájára feleségeik kakukkfüvet hímeztek, hiszen ezzel a vitézséget és bátorságot képviselték férjeik.

A kakukkfüvet hosszú évszázadokon át alkalmazták a köhögés, megfázás és torokfájás kezelésére, sőt, még az emésztés serkentésére és a bélférgek kiírtására is rendkívül hatásosnak bizonyult.

Fotó: iStock.com/ChamilleWhite

Fotó: iStock.com/ChamilleWhite

A kakukkfű illóolajának fő hatóanyagát, a timolt Neumann Caspar fedezte fel 1719-ben, amely a baktériumok és gombák fejlődését gátló anyag. De a gyógynövényben ezen kívül található fertőtlenítő, baktérium- és vírusölő hatású vegyület is. Ráadásul nyálkaoldó és köptető hatását légcsőhurut esetében ma is elismeri az egész tudományos világ.

Tea

A kakukkfűtea elkészítéséhez nincs másra szükségünk, csak arra, hogy egy csésze forró vízbe tegyünk két kávéskanál kakukkfüvet, hagyjuk 5 percig állni, majd szűrjük le. Ha köhögünk, és fáj a torkunk, akkor a teát igyuk mézzel.

Emésztés

A kakukkfüvet a világ minden táján előszeretettel használják a gasztronómiában, a francia konyhának ráadásul az egyik legkedveltebb fűszere. Nemcsak étvágyjavító, de gátolja a puffadást, görcsoldó és bélfertőtlenítő is. Ha valaki gyomor- vagy epebetegségben szenved, akkor különösen ajánlott a fogyasztása.