Szív
Egy kutatás alapján az derült ki, hogy napi 3-4 csésze kávé 19%-kal csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát.
Fotó: iStock.com/brickrena
Máj
Egy másik kutatás azt állapította meg, hogy ha elfogyasztunk napi egy csésze kávét, akkor az 22%-kal csökkenti a májzsugorodás kockázatát. A cirrózis a máj sejtjeinek károsodása, amelynek következtében a kötőszövet felszaporodik a máj állományában. Következményében rengeteg szövődmény alakul ki, mely tragikus végkimenetellel is zárulhat. A legtöbb esetben a betegséget az idült alkoholizmus okozza. Érdekes módon ha növeljük a kávéadagunkat, azzal még inkább csökkentjük a cirrózis kialakulását. Napi két csésze kávé 43 százalékkal, három csésze kávé 57 százalékkal, négy csésze pedig akár 65 százalékkal csökkentheti a májzsugorosodás kialakulásának esélyét.
Alzheimer-kór és demencia
Sok tanulmány foglalkozik a kávébevitel és az agyi egészség között kapcsolattal, az egyik ilyen kutatás pedig kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztottak kávét, körülbelül 16 százalékkal kisebb lett az esélye annak, hogy kialakuljon az Alzheimer-kór, a demencia és más, valamely szellemi leépüléssel járó agyi megbetegedés.
A kávé tehát nemcsak finom, és nemcsak egy egyszerű reggeli rituálé része, hanem egészségjavító hatása is igen jelentős, melyre érdemes odafigyelnünk!