Egészség

Ez az illóolaj az egyik legjobb öregedésgátló

Egy új kutatás szerint a bergamottolaj számos pozitív hatással rendelkezik, többek között segít megelőzni az öregedést. Cikkünkből kiderül, hogyan használjuk.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a bergamottolaj fokozza az autofágiát, vagyis azt a folyamatot, melynek során a test megszabadul a károsodott sejtektől. Ez a folyamat az, amelyik fiatalon tart minket, és hozzájárul olyan betegségek megelőzéséhez, mint a rák, a neurodegeneratív betegségek, a diabétesz, a májproblémák, az autoimmun betegségek és a fertőzések.

A bergamott

A bergamott (Citrus aurantium) a rutafélék családjába tartozó, kesernyés illatú narancsfajta, mely Dél-Európában és Ázsiában őshonos. A gyümölcs héjából hidegen sajtolva készül az illóolaj, mely többek között görcsoldó, lázcsillapító és fertőtlenítő hatású, emellett javítja a hangulatot.

unsplash.com/Carolyn V

unsplash.com/Carolyn V

Hogyan használjuk?

A legegyszerűbb módja a bergamott fogyasztásának az, hogyha Earl Grey teát iszunk, melyben megtaláljuk a bergamottot is. A teának ráadásul más pozitív hatásai is vannak: antioxidáns flavonoidokat, emellett természetes fluoridot tartalmaz, ami segít megőrizni a fogak épségét. A tanulmányok szerint napi három csésze fekete tea csökkenti a koleszterinszintet és javítja a szív egészségét. Emellett enyhe vízhajtó hatású, így megelőzhetjük, illetve kezelhetjük vele a puffadást.

A bőrnek is jót tesz

A bergamottolaj nemcsak az egészségünknek, de a szépségünknek is jót tesz, a bőrre is pozitív hatással van. Különösen a hegek kezelésében vehetjük hasznát: sebhelyek, himlőhelyek, aknényomok gyógyításában segít. Nem véletlen, hogy a bőrápoló szereknek is kedvelt összetevője, említett hatásai mellett kiegyenlíti a bőrtónust. A bergamottot tehát számtalanféleképpen felhasználhatjuk, akár teaként isszuk, akár kozmetikumként használjuk, a szervezetünk hálás lesz érte.