Egészség

A meditáció csillapíthatja a fájdalmat

A meditáció jótékony hatását számos kutatás igazolja. Talán nem is gondolnánk, mennyi mindenben segít, hogyha rendszeresen végezzük ezt a gyakorlatot.

A jól végzett meditáció jelentősen csökkentheti a stresszt, a szorongást és a depressziós tüneteket, emellett segíthet az érzelmek feldolgozásában, javítja a memóriát és más kognitív funkciókat. Az új kutatások szerint ráadásul konkrét testi tüneteket is enyhíthet: a rendszeresen meditálók kevesebb fájdalmat érezhetnek, mint mások.

Fotó: iStock.com/Poike

Fotó: iStock.com/Poike

A Wake Forest School of Medicine-ban végzett kutatás során 76 egészséges emberrel végeztek felmérést, akik korábban sohasem meditáltak. A résztvevőknek olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, mint hogy mennyire érzik a testüket evés, főzés, takarítás vagy beszélgetés során, és ha észreveszik, hogy elkalandoztak, vissza tudják-e terelni a figyelmüket az itt és most tapasztalatához. Ezután megszúrták őket, miközben MRI-vel vizsgálták az agyműködésüket, és később megkérdezték, hogy mennyire érezték a fájdalmat. Azok az emberek, akik alapvetően tudatosabbak voltak (jobban érezték a testüket és jobban tudtak a jelen tapasztalataira koncentrálni), arról számoltak be, hogy kevesebb fájdalmat éreznek, mint kevésbé tudatos társaik.

„A meditatív állapot azt jelenti, hogy tudatában vagyunk a jelen pillanatnak anélkül, hogy túl sok érzelmi reakció vagy ítélet lenne bennünk – mondta Fadel Zeidan Ph.D., a Wake Forest neurobiológia-professzora, a tanulmány vezető szerzője. – Vizsgálataink eredményei azt mutatták, hogy a tudatos egyének látszólag kevésbé ragadnak meg a fájdalom tapasztalatában, ez pedig ahhoz vezet, hogy kevesebb fájdalmat éreznek. Vagyis meg tudják figyelni a fizikai érzeteiket anélkül, hogy érzelmi választ csatolnának hozzá.” Dr. Zeidan szerint ezek a felfedezések alátámasztják azt az elképzelést, mely szerint a mindfulness meditáció használható a fájdalomcsillapítás során. Érdemes tehát gyakorolnunk ezt a fajta tudatosságot, ha szeretnénk enyhíteni a tüneteinket.