Egészség

Az éjszakai izzadás 7 oka

A legtöbbünk találkozott már ezzel a problémával: az éjszak közepén arra ébredünk, hogy átizzadtuk a pizsamánkat, és nem is tudjuk, miért. A rémálmok ugyanúgy okai lehetnek, mint mondjuk a menopauzával járó hormonális változások.

Először is érdemes kizárni az alapvető tényezőket. Nézzük meg, hány fok van a szobában, éjszakára 18–20 foknál magasabb hőmérsékletre általában nincs szükség, sőt. Minél melegebb van, szervezetünknek annál inkább nehezére esik elaludni, pihenni. Ha túl meleg pizsamát hordunk, és a paplanunk is vastag, akkor lehet, hogy csak túlmelegszünk alatta az éjszaka során. Próbáljunk ki egy vékonyabb takarót, hátha megszűnik a probléma! Hasonlóan ki kell zárnunk betegségeket, lázat is, illetve orvosunkkal átbeszélni a szedett gyógyszereket. Vérvétellel a hormonszintünket is megnézethetjük, az egyik leggyakoribb ok ugyanis a menopauza.

Fotó: iStock.com/twinsterphoto

Fotó: iStock.com/twinsterphoto

Változókor

Ahogy az ösztrogénszintünk csökken, hormonháztartásunk pedig átalakul, életünket nappal és éjszaka is hőhullámok keseríthetik meg. A szinte a semmiből érkező, erős izzadással járó „rohamok” nem tartanak órákig, de akár negyed óra alatt is eláztathatnak. Fontos azonban tudni, hogy hormonháztartásunkat nemcsak a klimax boríthatja fel, hanem sokféle más állapot vagy betegség, többek között pajzsmirigyünk rendellenes működése is. A részletes kivizsgálás alapvető fontosságú.

Idiopátiás hyperhidrosis

Ebben az esetben testünk verejtékmirigyei messze túlteljesítenek, de semmi olyan változás vagy betegség nem áll a háttérben, ami ezt indokolná. A krónikusan sok verejték nemcsak kínos pillanatokat jelent, de megkeserítheti éjszakai pihenésünket is.

Fertőzések

Több olyan betegség is van, aminek egyik lehetséges tünete az éjszakai verejtékezés. E kórok közül a legrosszabb és a leggyakoribb a tuberkolózis, de HIV- fertőzöttség, tályogképződés, szívbelhártya-gyulladás vagy csontgyulladás is okozhatja.

Fotó: iStock.com/klebercordeiro

Fotó: iStock.com/klebercordeiro

Túl alacsony vércukorszint

Éjszaka értelemszerűen nem eszünk, de szervezetünknek nincs is rá szüksége. Ám ha cukorbetegek vagyunk, vagy annak előszobájában járunk, és vércukorszintünk erősen ingadozik, akkor éjszakai rosszullétek is felléphetnek, és általában erős izzadással járnak.

Rák 

Egyik korai jele a betegségnek, ezért ha időben elmegyünk vele orvoshoz, és kivizsgáltatjuk magunkat, nagyon sokat segíthetünk saját magunkon. A limfóma jár a leggyakrabban éjszakai verejtékezéssel, de egyik típusában, a Hodgkin-kórban szenvedő betegek 25 százalékánál is tapasztalható éjszakai verejtékezés, néha hőemelkedéssel kísérve.

Gyógyszerek

Amikor orvoshoz fordulunk az éjszakai izzadás problémájával, feltétlenül vigyük magunkkal azoknak a gyógyszereknek a listáját, amelyeket rendszeresen szedünk, plusz amiket a kérdéses éjszaka előtti időszakban kezdtünk el alkalmazni. Egyes lázcsillapítók, rákellenes szerek vagy antidepresszánsok izzasztó mellékhatásokkal járhatnak.

Neurológiai betegségek

Az autonóm dysreflexia esetén a szimpatikus idegrendszer az ártalmas ingerekre fokozott választ ad, ez pedig vérnyomásemelkedéssel, túlzott izzadással járhat. Az éjszakai verejtékezés egyébként a stroke vagy a sérüléseket, baleseteket követő gerincvelői üregképződés, azaz a poszttraumás syringomyelia vagy az autonóm neuropátia előjele is lehet, ezért is fontos a kivizsgálás.