Egészség

A náthának is lehetnek szövődményei a tüdőgyógyász szerint

A gyerekek esetében az egyes betegségeket komolyabban kell vennünk, mintha magunkon észleljük a tüneteket. Ilyen például a nátha, amiből ritkán még a felnőttek esetében is kialakulhat komolyabb probléma, de a gyerekekre fokozottabban kell figyelni. A hideg, enyhe, csapadékos időben ráadásul könnyebb megfázni. Ha nem tudjuk otthon kezelni a gyermekünk nátháját, esetleg romlik az állapota, bágyadt lesz és lázas, fontos, hogy elvigyük az orvoshoz – tanácsolja a szakember. A gyerekeknél gyakori szövődmény lehet a középfül-, az arcüreg-, a hörgő- és a tüdőgyulladás.

Ha romlik a gyerek általános állapota, orvoshoz kell vinni, mert a náthának is lehetnek szövődményei – ezt közölte Bánfi Andrea gyermektüdőgyógyász nemrég az m1 aktuális csatornán az MTI tájékoztatása szerint. A szakember azt mondta, hogy ha csak felső légúti tünetek – orrfolyás, köhögés, hőemelkedés – vannak, tüneti szerekkel és bő folyadékkal otthon is lehet kezelni.

Foto: iStock.com/Artfoliophoto

Foto: iStock.com/Artfoliophoto

Ha azonban ez az állapot romlik és bágyadtság, sokáig tartó láz jelentkezik, akkor lehet szövődményre, komolyabb megbetegedésre gondolni, és érdemes orvoshoz fordulni – tette hozzá a szakember.

Segítségünkre lehet a hideg

Gyerekeknél gyakori szövődmény a középfül-, az arcüreg-, a hörgő- és a tüdőgyulladás. A gyermektüdőgyógyász beszélt arról is, hogy a krupp a gége alatti legszűkebb területet támadja, amitől az begyullad, és húzó jellegű légzést, ugatva köhögést okoz. Hideg időjárás esetén ilyenkor ablakot kell nyitni, vagy felöltöztetve ki kell vinni a gyermeket a levegőre, mert a hideg csökkenti a duzzadást, és könnyebb lesz a légzés – javasolta a szakember, aki kiemelte, hogy hat hónapos kor alatt és súlyosabb esetekben akár éjszaka is orvoshoz kell fordulni.