Egészség

Ezek lesznek 2019 wellnesstrendjei

A 2019-es év divatos irányzatait már most láthatjuk magunk előtt. A veganizmus és a környezetvédelem tovább erősödhet, nagyobb teret kap az ájurvéda, és meglepő módon a kesudió is. A jövő év wellnesstrendjei nyomában jártunk.

A környezetvédelem, az ökostílus továbbra is erős lesz, amire szükség is van, ha meg szeretnénk őrizni unokáinknak is ezt a bolygót. Egyre több termék készül majd újrahasznosított műanyagból vagy más újra felhasznált anyagból, a pazarlás pedig még annyira sem lesz menő, mint eddig volt. Szinte minden, magára valamit adó cég a zöld vonalra áll, és a szemetelés helyett az újrafelhasználáson, az okostervezésen gondolkodik. A megunt bútorokat vissza lehet vinni a híres bútoráruházba, és levásárolható kupont adnak értük, divatba jönnek a tartós vagy épp gyorsan lebomló anyagok a műanyag helyett, és menő lesz fát ültetni.

Önvizsgáló eszközök

2019-ben még népszerűbbé válnak azok az okosórák, karkötők, alkalmazások és tesztek, amik segítenek egészségesen tartani magunkat, miközben minden lélegzetvételünket monitorozzák. Sokkal könnyebb lesz megtudni a vércukorszintünket, a vérnyomásunkat, ciklusunkat, hangulatunkat, a vizelettesztek is egyre szélesebb körben elérhetők, de figyelhetjük az alvásunkat, a mozgásunkat, az étkezésünket és egyre több mindent.

Fotó: iStock.com/Poike

Fotó: iStock.com/Poike

A kesudió éve

Az olajos magvak térhódítása igazi ajándék, hiszen rengeteg fontos tápanyagot bevihetünk  a szervezetünkbe a fogyasztásukkal, egészséges rágcsálnivalót és a fitneszkörökben is elfogadott édességpótlékot jelentenek. A magok közül a kesudiónak jósolják a legfényesebb karriert, mert míg az utóbbi években a mandulából és kókuszból készült termékek terjedtek el, 2019-től színre lép az aromásabb kesudió is. Jön majd a kesusajt, -tej, -vaj és -szósz is.

Az ájurvéda még elfogadottabb lesz

Az ősi indiai gyógymód és életszemlélet lesz a jövő év nagy durranása: különböző mozgásformákat, ételeket és italokat, teszteket kínál azoknak, akik jobban szeretnék érezni magukat a bőrükben. Az adaptogének is nagyon menők lesznek, ezek olyan anyagok, amelyek segítenek a szervezetnek hozzászokni szituációkhoz, érzelmekhez, körülményekhez – például a stresszhez. A sztár az ashwagandha nevű adaptogén lesz, ez a gyógynövény csökkenti a gyulladást, a fájdalmat a belekben, ráadásul szorongásoldó hatású is.

Éljen a pozitív hozzáállás

Egyre inkább teret nyer magának a pozitív gondolkodás a saját testünkről. Már nem nézik le a divatvilágban azt, aki eltér a normától, hanem épp ellenkezőleg: a különböző bőrproblémákkal, betegségekkel vagy végtaghiánnyal élő modellek hatalmas sztárokká válnak. Már nem ciki a terhességi csík, és el fogunk jutni ide a narancsbőrrel kapcsolatban is. Egyre többen érezhetik majd magukat jól a bőrükben, és ez igazán jó irány.

Fotó: iStock.com/bernardbodo

Fotó: iStock.com/bernardbodo

Növények mindenütt

Miután kiirtottunk egy csomó erdőt, és pusztítottuk a természetet, az emberiség kezd rájönni, hogy a növények mégiscsak a barátaink. Olyannyira, hogy egyre több olyan városi lakóház, irodaépület létesül, ami tele van növényekkel. Ezek javítják a levegőt, szigetelnek, és nagyszerű látványt nyújtanak. Emellett hotelek, éttermek, munkahelyek, edzőtermek nyílnak dzsungeles-természetimádó tematikában, mert a növények javítják a levegő minőségét, és mérhetően csökkentik a stresszt is.

Felturbózott kávék

Kávét szinte minden felnőtt rendszeresen iszik, a gyártók pedig ezt a hatalmas igényt összekötik majd az egészségvédő termékek pozitív hatásaival. Egyre több helyen lehet kapni fehérjekoktéllal, szibériai ginzenggel, fekete borssal, kurkumával dúsított feketét. Emellett teret kapnak a gombakávék, a brokkoli-latték, és ki tudja, mi még.

A vegán étrend tovább terjed

A vegetáriánus vagy vegán étrend terjedése nem lassul, sőt. Egyre több étterem kénytelen változatos menüvel szolgálni húsmentesen vagy akár mindenféle állati eredetű terméket nélkülözve. Jönnek a vegán burgerek, így egyre változatosabban étkezhetünk.