Egészség

Fogyjunk a színek segítségével, a hétnapos színdiétával

Annyiféle diéta létezik, hogy sokszor már csak a fejünket fogjuk, amikor egy (számunkra) újjal találkozunk. „Na persze, majd pont ez segít, amikor a másiknak sem volt semmi haszna” – legyintünk hitetlenkedve, miközben arra gondolunk, hogy a mérleg legutóbb sem azt a számot mutatta, amire vágyunk, nem beszélve a szoknyáról, amit szívesen hordanánk, ha vékonyabb lenne a combunk…

Igazság szerint mindenkinek más jön be – a fogyókúrák is személyenként másképp hatnak, a siker nagyban függ az elhatározásunktól és az életmódunktól. A színdiéta hallatán először mi is csak mosolyogtunk, majd továbbgondolva arra jutottunk, lehet, hogy valakinek éppen ez válik be, ki tudja? Mindenesetre megérhet egy próbát, hiszen csak egy hétig tart, mit veszíthetünk? Esetleg néhány kilót?

Ezt ígéri a diéta

A hétnapos színdiéta arra ösztönzi a követőjét, hogy az étkezések során főleg zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon. A tervezett étrend szerint naponta legalább 5 alkalommal, de akár 9 étkezés révén is alapvetően zöldséget, gyümölcsöt együnk. A színek szerinti csoportosítás pedig azért lehet optimális, mert egyes szakemberek szerint a különböző színű ételek különböző táplálkozási előnyökkel járhatnak.

Fotó: iStock.com/olindana

Fotó: iStock.com/olindana

A lényege, hogy egy héten keresztül mindennap más-más színű ételeket együnk, de egy nap csak egyféle színűeket. Eszerint az első nap fehér, a második vörös, a harmadik zöld, a negyedik narancssárga, az ötödik nap lila, a hatodik pedig citromsárga. A hetedik nap a jutalom: ezen a napon a szivárvány minden színében étkezhetünk. A szakértők szerint azok, akik követik az utasításokat és betartják az étrendet, leadhatnak közben néhány kilót. A zöldségek, gyümölcsök révén a szervezetünkbe vitt vitaminok, ásványi anyagok és más tápanyagok révén egészségesebbnek, szebbnek érezhetjük magunkat, jobb lehet a közérzetünk a hét végére.

Ezeket ehetjük a zöldségek, gyümölcsök mellett

A diéta szerint más élelmiszerekkel is kiegészíthetjük az étrendünket, a lényeg, hogy az egyes étkezések nagyobb részét a zöldségek és gyümölcsök képezzék. Ezek mellett ehetünk például

  • egészséges fehérjéket (például tojásfehérje, szója, tengeri hal, tenger gyümölcsei, fehér húsú baromfi, alacsony zsírtartalmú tej),
  • egészséges zsírokat (például olívaolaj, avokádó),
  • rostokat (például bab, magvak, pattogatott kukorica),
  • teljes kiőrlésű gabonákat,
  • gyógy- és fűszernövényeket.

Az étrend nem tartalmaz:

  • zsíros, vörös húsokat;
  • tenyésztett, tavi halakat;
  • tojássárgáját,
  • vajat, margarint;
  • teljes zsírtartalmú ételeket, sülteket;
  • transzzsírokat;
  • cukrokat, egyéb szénhidrátokat, alacsony tápértékű ételeket;
  • alkoholt.

Vagyis ha jobban belegondolunk, e szerint az étrend szerint is csupa olyasmit ehetünk, amit általában más diétás vagy fogyókúrás étrend is enged, ebben az esetben ott van a csavar, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket a színük szerint csoportosítva fogyasztjuk.

Fotó: iStock.com/NelliSyr

Fotó: iStock.com/NelliSyr

Fehér, piros és zöld

Az első nap fehér ételeket ehetünk, ilyen például a banán, karfiol, fokhagyma, gyömbér, gomba, hagyma és burgonya. A fehér ételek tápanyagtartalma csökkentheti a vérnyomást és a koleszterint.

A második nap vörös ételei között megtalálható például a piros alma, a cékla, cseresznye, rózsaszín grapefruit, vörös szőlő, pirospaprika, eper, paradicsom és görögdinnye. A piros élelmiszerek likopint tartalmaznak, ami többek között csökkentheti a prosztatarák kockázatát.

A harmadik napi zöld csoportba tartozik például a zöld alma, articsóka, avokádó, spárga, brokkoli, zöldbab, uborka, zöld szőlő, borsó, saláta, lime, zöld bors, spenót és cukkini. A zöld élelmiszerek vitaminokban és többek között klorofilban gazdagok. Segíthetnek megvédeni a szervezetünket a rák egyes formái ellen.

Narancssárga, lila és sárga

A negyedik nap a narancssárga ételeké, mint például a sárgarépa, édesburgonya, narancs, mangó, sárga húsú őszibarack, sárgabarack, nektarin és grapefruit.

Az ötödik napon lila ételeket ehetünk, amilyen például a szeder, áfonya, szilva, padlizsán, füge, lila szőlő és mazsola. A lila ételek olyan antioxidánsokat tartalmazhatnak, amelyek megvédhetik a sejtek egészségét. Az áfonya pedig még az időskori memóriaproblémákra is jó lehet.

A hatodik nap a sárga színű ételek napja, mint például a sárga alma, citrom, körte, paprika, ananász, kukorica, fehér húsú őszibarack. Az narancs és a sárga ételek is sok karotinoidot tartalmaznak, amelyek segíthetnek a szem egészségének megőrzésében, csökkenthetik az egyes rákos megbetegedések kockázatát, segítenek megelőzni a szívbetegségek kialakulását és javítják az immunrendszert.