Egészség

Ezért fontos odafigyelnünk a megfelelő mennyiségű B12-vitamin bevitelére

A B12-vitamin egy gyűjtőnév, amely számos kémiai vegyületet foglal magába, ezek közül pedig csupán kettő működik vitaminként. Nézzük miért fontos, hogy a szervezetünk elegendő B12-vitaminhoz jusson, és melyek a tünetei, ha hiány lép fel.

Az egyik B12-vitamint kobalaminnak hívjuk, amelyre többek között a vörösvértestek képződése miatt van szükségünk., ráadásul a növekedési folyamatokban is részt vesz, mindamellett, hogy nélkülözhetetlen a sejtek újraképződésében. Idegvédő hatása igen fontos, hiszen nagyban segíti az idegek védőrétegének az erősítését, ha pedig B12-vitamin-hiány lép fel a szervezetünkben, ez a védőréteg sérülhet, amelynek következtében az idegrostok szabaddá válnak, és káros hatások érhetik őket. Ha ez a hiány tartós marad, akkor olyan neurológiai tünetek léphetnek fel, mint például érzéketlenség vagy a mozgásfolyamat zavarai.

Fotó: iStock.com/Tijana87

Fotó: iStock.com/Tijana87

Nagyon fontos tudni, hogy a B12-vitamin hiánya az egész testet érinti. Általában gyengeséggel és szapora szívveréssel indulnak a tünetet, a bőr és a nyálkahártyák pedig sápadtak lesznek. Ezek a tünetek azonban akár évekig is elhúzódhatnak. Egy idő után csökkenhet a vörösvértestek száma, vagyis vérszegénység léphet fel, emellett gyakori a kéz vagy a láb zsibbadása. Ilyenkor azonnal, nagy dózisú B12-vitamin adására van szüksége a szervezetnek.

A szervezetnek azonban mégis csak kis mennyiségben van szüksége alapvetően erre a vitaminra, így hatalmas adagokban felesleges fogyasztanunk kifejezetten olyan élelmiszereket, amelyekben a B12 megtalálható. A vegetáriánusoknak azonban érdemes joban odafigyelniük, hiszen náluk nagyobb eséllyel jelentkeznek a vitaminhiány tünetei, ám náluk sem minden esetben automatikus az alulellátottság.