Egészség

Miért olyan szuper a túró, és miért fogyasszunk belőle minél többet?

A túró az az élelmiszer, amit rengeteg magyar ember szeret, hiszen sok édes és sós ételünknek a fő összetevője. Amellett viszont, hogy isteni finom, fontos arról is beszélnünk, hogy miért is olyan egészséges és miért érdemes jó sokat fogyasztanunk belőle.

Maga a túró tejből készül, a tejfehérje kicsapásával, és mivel igen értékes élelmiszernek számít, így nyugodtan beleilleszthetjük fogyókúrás vagy diétás étrendünkbe. Az étkezési tehéntúró Magyarországon háromfajta zsírtartalommal kapható, zsíros, félzsíros és sovány formában. A túrónak alapvetően semleges íze van, így sokféleképpen elkészíthetjük, attól függően, hogy édeset vagy sósat szeretnénk enni.

unsplash.com/Ola Mishchenko

unsplash.com/Ola Mishchenko

Természetesen mindig vannak különböző trendek arról, hogy éppen mi számít egészségesnek az élelmiszerek közül, amelyeknek nagyrésze új keletű, és beszerzésük igen drága. Ilyen esetekben érdemes elgondolkodnunk azon, hogy néha a legegészségesebb dolgok ott vannak a szemünk előtt, csak mi nem is tudunk róluk, ráadásul sokkal olcsóbban kaphatjuk meg, mint a „sztár szuperélelmiszereket”. Pedig a túró is ilyen, hiszen 10 dkg félzsíros túró majdnem kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint 1 nagy pohár tej. Tejcukortartalma pedig akár 20–40 százalékkal is kevesebb lehet, mint ami a tejben található, így egyéni tolerancia kérdése megvitatva, de akár a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Olyannyira alacsony a tejcukortartalma, hogy még a joghurtnál és a kefirnél is kevesebb laktóz lelhető fel benne. Magas fehérjetartalma miatt pedig tökéletes, ha például diétázunk, hiszen fűszerezve, rozskenyérre kenve és zöldségekkel együtt fogyasztva tökéletes lehet a nap bármely szakában, ha nagyon éhesek leszünk.