Egészség

Nem azért hízunk télen, mert többet eszünk

Sokan vannak, akikre télen könnyebben felcsúsznak a kilók. Azonban, mint kiderült, emögött nem biztos, hogy a több kalória és még csak nem is a kevesebb testmozgás állhat.

Egy idei kutatás szerint a téli napfényhiány súlygyarapodást okozhat. A napsugarak nemcsak a megfelelő D-vitamin-szintért és a jó hangulatért felelnek ugyanis, hanem csökkentik a testzsírt és szabályozzák az anyagcserét is. Az Alberta Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy ha nem jutunk elegendő napfényhez, az hozzájárulhat a fehér zsírszövet diszfunkcionális működéséhez, az elhízáshoz, a cukorbetegséghez, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

unsplash.com/Sascha Berner

Fotó: unsplash.com/Sascha Berner

A zsírszövet és az anyagcsere

Ez a zsírszövet a test legnagyobb zsírraktára, és központi szerepet játszik az egész szervezet anyagcseréjének szabályozásában – írta a tanulmány. „Amikor a  kék fény – a szemmel látható fény hullámhossza – behatol a bőrünkbe, és eléri a zsírsejteket, közvetlenül a bőr felszíne alatt, a zsírcseppek mérete csökken, és kiszabadulnak a sejtekből, ezzel a zsírsejtek is kisebbek lesznek” – mondta Peter Light, a kutatás vezetője, gyógyszerészprofesszor. „Az északi féltekén mintegy nyolc hónapig napfényhiányos időszakban élünk, ez pedig elősegítheti a zsírraktározást és hozzájárulhat ahhoz a tipikus súlygyarapodáshoz, amelyet némelyikünk télen tapasztal” – tette hozzá.

Eggyel több okunk van tehát arra, hogy télen is kimenjünk a szabadba, és kihasználjuk a napfényes órákat. Peter Light ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a megállapítás csak kezdeti megfigyelésekből táplálkozik, és pusztán napozással nem biztos, hogy le tudunk fogyni. A további kutatásokig mindenesetre érdemes próbálkozni akár a napfényt imitáló világítással is, nemcsak a vonalaink, hanem a hangulatunk javítása érdekében is.