×

Egészség

Ez lehet az Alzheimer-kór első jele

Már jóval a diagnózis előtt vannak jelei annak, hogy valakit esetleg érint az Alzheimer-kór. A tudósok egy új kutatásban arra keresték a választ, hogy hogyan lehet felmérni korai szakaszukban a kognitív változásokat.

Sok anekdotikus történetet hallhatunk idős emberekről, akik eltévedtek a boltból hazafelé menet, vagy akiknek be kell állítaniuk a GPS-t, hogy eljussanak a rendszeres orvosi ellenőrzésre. Az ehhez hasonló navigációs problémák azonban sokkal nagyobb gondot jelezhetnek, mint egyszerű, hétköznapi figyelmetlenség. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a navigációs nehézségek már jóval a memóriavesztés és az Alzheimer klinikai diagnózisa előtt megjelennek.

unsplash.com/Darwin Vegher

Fotó: unsplash.com/Darwin Vegher

Az Alzheimer-kór összefügg a tájékozódási képességgel

A Washingtoni Egyetem kutatói arra kérték a kísérletben résztvevőket, hogy minták és útjelzők segítségével navigáljanak egy számítógépes labirintusban. A résztvevőket három csoportra osztották: a korai stádiumú Alzheimer-betegekre, az Alzheimer-kór korai jeleit mutatókra (preklinikai Alzheimer-kór) és a klinikailag egészséges emberek kontrollcsoportjára. A vizsgálat eredményei szerint a preklinikai Alzheimer-kórban szenvedő egyéneknek több nehézségük adódott a feladat elvégzésével.

Új, hatékony felmérőeszköz

„Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a preklinikai Alzheimer-kórban szenvedő emberek által tapasztalt tájékozódási nehézségek részben annak köszönhetők, hogy nehezebben szereznek információt a környezetből” – mondta Denise Head, a pszichológiai és agytudományok professzora, a kutatás egyik szerzője.

A professzor felhívta a figyelmet arra, hogy a tanulmánynak megvannak a maga korlátai, ugyanakkor elmondta, hogy az ember kognitív leképezési stratégiáját felmérő navigációs feladatok hatékony és a mostani teszteknél érzékenyebb eszközt jelenthetnek arra, hogy felmérjék az Alzheimer-kór nagyon korai stádiumában fellépő gondolati változásokat.