Egészség

A legjobb módszerek a száraz, kipirosodott bőr kezelésére

A téli hidegben szinte nincs olyan ember, akinek lenne lenne kipirosodva a bőre, és ne húzódna, feszülne vízhiányosan. Mit tehetünk, hogy megelőzzük, vagy épp kezeljük ezt az áldatlan állapotot?

Télen több okból is problémás lesz a bőrünk. Felelős a kiszáradásért a fűtött szoba, a munkahely száraz levegője, maga a hideg, amivel a bőrünk nap mint nap találkozik, a napfény hiánya, és sokszor a helytelen, vitaminban szegény táplálkozás is. Több fronton is támadhatunk a pirosodás és a kiszáradás ellen, lássuk, pontosan hogyan.

Párásítsunk!

Ha van párásító készülékünk, akkor használjuk azt, vagy a fűtőtestre helyezzünk erre a célra kitalált víztárolót. Ha mindig feltöltjük vízzel, az el tud párologni, és nem lesz olyan száraz a levegő. Ezért kiszáradásra hajlamos orrnyálkahártyánk is hálás lesz – főleg ha néhány csepp illóolajat is teszünk a vízbe – és a bőrünk is.

Hidratáljunk!

Azokban az órákban, amikor tudjuk, hogy nem fogunk kimenni a hidegbe, hidratáljuk a bőrünket bőségesen. Természetes segítséget jelentenek az olajok: az olívaolaj, az argánolaj, a mandulaolaj, hosszú ideig hidratál a kókuszvaj, a sheavaj, a kakaóvaj, és még sorolhatnánk. A legjobb mindig a hidegen sajtolt, finomítatlan változat, ezek jó esetben a gyulladást is csökkenthetik. Vizes alapú hidratálókat is használjunk nyugodtan, de ne reggel, mert a hidegbe kerülve szinte ráfagy az arcunkra.

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

A viszketés ellenszere

A száraz bőr nemcsak húzódik, de viszket is. Álljunk ellen időben a késztetésnek, különben könnyen sebeket okozunk amúgy is megviselt bőrünkön. Ilyenkor inkább gyorsan hidratáljunk, az csillapítja igazán a viszkető érzést.

Vizsgáltassuk ki!

Ha nagyon kipirosodik  a bőrünk, irritált, akármit csinálunk, nagyon száraz, akkor ideje elmenni a bőrgyógyászatra. Ott nemcsak nekünk megfelelő hidratálókrémet ajánl az orvos, de kizárhat egy sor bőrbetegséget, pajzsmirigygondot, cukorbajt, gyógyszermellékhatásként fellépő bőrproblémát is, vagy kaphatunk egy új diagnózist. Az egyik leggyakoribb bőrszárazsággal és viszketéssel járó nyavalya  az atópiás dermatitisz. Ez tulajdonképpen egy krónikus bőrgyulladás, amit bőrszárazság, viszketés és vörös foltok kísérnek. Hazánkban az emberek 5–10 százaléka hajlamos a betegségre, gyerekek körében is elég gyakori, ráadásul a hajlam örökölhető. A tüneteken ronthat a fel nem ismert ételallergia, a vegyszerek, a rossz típusú tisztálkodószerek, műszálas ruhák, a bőrt irritáló tényezők, a légszennyezettség, és persze a stressz is. Vérvétellel egyértelműen ki lehet deríteni, ebben szenvedünk-e, a bőrgyógyász pedig megfelelő krémeket, kezeléseket ajánl.

Fotó: iStock.com/Happycity21

Fotó: iStock.com/Happycity21

Fontosak az anyagok

A bőrünk nemcsak az arcunkon és a kezünkön szárad ki telente, de mindenhol máshol is. Sokat segítünk rendszeres hidratálással, és azzal, ha természetes anyagokból készült ruhákat hordunk. A legjobb választás a biopamut és a biogyapjú, ezek melegen tartanak, és utóbbi még az izzadástól is megvéd. Ne hordjunk túl szoros ruházatot vagy öt réteget állandóan, mert a bőrünk nem tud lélegezni.

Figyeljünk a kemikáliákra!

Télen még fontosabb, hogy visszazsírozó hatású tusfürdőt, szappant használjunk. Szabaduljunk meg mindentől, ami szárít, ne használjunk antibakteriális vagy illatosított készítményeket, helyettük keressünk olyan hipoallergén tisztítószereket, amik erősen hidratálnak is. Érdemes átnézni azt is, mivel mosunk, és átgondolni, tényleg szükség van-e öblítőre. Fürdés után ne felejtsünk el rögtön testápolózni! Ha pedig kádban fürdünk, gyulladásgátló hatású gyógynövények és természetes olajok segítenek, amiket a vízbe öntünk, és miközben üldögélünk, ellensúlyozzák a klóros víz szárító hatását. Nem árt tudni, hogy a rendszeres, hosszú ideig tartó forró fürdők, zuhanyok vétele nem segíti bőrünk gyógyulását.

Fontos tanács még, hogy igyunk elegendő folyadékot, hordjunk kesztyűt, arcsálat, és fogyasszunk több gyulladásgátló hatású esszenciális zsírsavat!