Egészség

Az új kihívás citrommal hívja fel a figyelmet egy fontos betegségre

A jeges vödrös kihívás már a múlté, de helyette Ausztráliából megérkezett a citromos kihívás, ami egy gyógyíthatatlan beteg kislány segítségére hivatott.

Az ötéves Annabelle Pottsnál speciális agydaganatot diagnosztizáltak, pontosabban diffúz belső pontinogómában (DIPG) szenved. Ez a betegség gyógyíthatatlan, és a diagnózis után maximum egy éven át élnek a páciensek. Annabelle viszont már két éve küzd szüleivel együtt, akik Ausztráliából Mexikóba vitték lányukat egy kísérleti kemoterápiás kezelésre.

Mindent egy mosolyért

A kislány tíz kezelést kapott, amitől a daganat végre kisebb lett, olyannyira, hogy ki sem lehetett mutatni. Az öröm sajnos nem tartott sokáig, a rák ugyanis visszatért. Műtéttel próbáltak megszabadulni tőle, ám annak meg az lett a következménye, hogy Annabelle nem volt képes önállóan lélegezni, gépre szorult. Idén novemberben ismét erőre kapott, és már képes önállóan levegőt venni, levehették a lélegeztetőgépről, képes enni, inni, beszélni, csak egy dolog nem megy: a mosolygás. Arcizmai bénulása miatt Annabelle nehezen fejezi ki az érzelmeit, a mosoly árnyéka pedig akkor suhan át az arcán, ha valaki egy szelet citrommal a szájában mosolyog viccből. Így alakult ki végül a citromos kihívás, aminek az a lényege, hogy minél többen így mosolyogjanak, adakozzanak, és így pénz gyűljön a DIPG kutatására, a gyógymód felfedezésére.

Egyre több ausztrál család, focicsapat, zenekar, osztály és híresség mosolyog citrommal a szájában, de a kihívás egyre csak terjed. Aki nem szereti a citromot, az egy külön Facebook-oldalon adományozhat Annabelle és a többi kis beteg részére.