Egészség

Olyan száraz a bőröm, mit tegyek?

A hideg, az alacsonyabb páratartalom, a fűtés megviselheti a bőrünket. A szárazság mellett gyakran jelentkezik egy másik, kellemetlen tünet is: a viszketés. A bőr legfelső rétege kiszárad, berepedezik, kipirosodik, ellenálló képessége csökken, könnyebben alakulnak ki ekcémás elváltozások, különösen az arra hajlamosaknál.

A téli időszakban még az egyébként normál ápolást igénylő bőr is érzékenyebb, szárazabb lehet. A probléma különösen az arc- és kézfejek területén jelentkezik.

Fotó: iStock.com/nd3000

Fotó: iStock.com/nd3000

A bőrviszketést minden súlyosbítja , ami a bőrszárazságot fokozza. Így például meleg vizes fürdők, meleg szaunák, vagy a téli hideg és a száraz levegő is. A tusfürdők, habfürdők szárító hatása jól ismert, a testápolókban, kozmetikumokban lévő illatanyagok, kémiai tartósítószerek tovább súlyosbíthatják a viszketést. Kutatási eredmények szerint az alvászavarok valamint a dohányzás is hozzájárul a bőrviszketés romlásához.

A bőrgyógyász tanácsai száraz bőr ellen

1. Ne fürödjünk, inkább zuhanyozzunk.

2. Kerüljük a túl forró vizet

3. Zuhanyozás után használjunk testápolót, napközben többször kézkrémet, ajakápolót.

4. A bőrápoláshoz javasolt készítmények legyenek alacsony illó-, és illatanyag tartalmúak, és lehetőleg konzerválószer mentesek legyenek. Tartalmazzanak esszenciális zsírsavakat, gyulladáscsökkentő vitaminokat például E vitamint

5. Ügyeljünk lakásunk páratartalmára. Az ideális páratartalom 40-60 százalék között mozog. Ha úgy érezzük, hogy gyakran kiszárad a bőrünk, a torkunk párásító készülék segíthet, de párásításra tökéletesen alkalmas a fűtőtestre helyezett pohár víz is.

6. Védjük a bőrt a széltől! Amennyire lehet, tekerjünk sálat az arcunkra, hordjunk kesztyűt és sapkát! Az arcon kívül az ajkakat is védjük hidratáló készítményekkel. A gyakori kézmosás és a hideg miatt különösen fontos a kézkrémek gyakori használata is.

7. Télen is védekezzünk a nap káros hatásai ellen! A 15 faktoros naptejek a mindennapi kint tartózkodáshoz elegendőek, de ha például szabadtéren sportolunk, ennél erősebb védelemre is szükség lehet. A túl sok és túl erős sugárzásnak kitett bőr a korai öregedés jeleit mutathatja és megnő a bőrdaganatok kialakulásának esélye is.

8. Tartsunk mértéket a szoláriumozásban!