Egészség

Ha nincs egészségünk, mi marad nekünk?

Csak fiatalon gondoljuk úgy, hogy az egészségünkért alig kell tennünk valamit. Hiszen az soha el nem múló állapot. Aztán telnek az évek és az igazság betegség formájában kopogtat be. Álljon itt néhány egyszerű tanács, mellyel felvehetjük a harcot a vírusok és baktériumok ellen.

A tél sajnos a betegségek és a fásultság időszaka, de elébe mehetünk a rosszkedvnek és a betegségeknek pár egyszerűen megvalósítható tippel.

Fotó: iStock.com/JohanJK

Fotó: iStock.com/JohanJK

Töltsük fel magunkat D-vitaminnal!
A D-vitamin nemcsak a csontjaink és fogaink egészségét védi, hanem az ideg- és az immunrendszerünk optimális működéséhez is hozzájárul, sőt, a téli depresszió megelőzésében is segít. A nyári napsütésben nem okoz gondot a megszerzése, hiszen elég egyet sétálni a délutáni napfényben, hogy feltöltsük vele a szervezetünket. Ősztől tavaszig azonban gondoskodnunk kell a pótlásáról, hiszen egyes kutatások szerint a szükséges mennyiségnek csupán 2-4 százalékához jutunk hozzá. A kiegészítés ajánlott formájával és pontos mennyiségével kapcsolatban kérjük ki orvosunk tanácsát.

Fotó: iStock.com/Qwart

Fotó: iStock.com/Qwart

Légfrissítő helyett használjunk citromolajat!
A mesterséges légfrissítők helyett jobb választás egy kevés citromolajat párologtatni minden olyan helyen, ahol több ember is tartózkodik. Vírus- és baktériumölő tulajdonságai megakadályozzák a kórokozók szaporodását, ráadásul ez az illóolaj élénkítő és hangulatjavító hatású is. Mivel fokozza az éberségünket, inkább napközben alkalmazzuk.

Fotó: iStock.com/thepiwko

Fotó: iStock.com/thepiwko

Táplálkozással a fiatalságért
A C-vitamin nemcsak az immunrendszer működését segíti, hanem a kollagén termelését is a bőrben. Aki sok narancslevet, citromos limonádét és zöldpaprikát fogyaszt, és ezt telítetlen zsírsavakkal egészíti ki (például hidegen sajtolt növényi olajokat csepegtet a salátájára), hosszú ideig nem kell a ráncosodással számolnia.

Fotó: iStock.com/Tatomm

Fotó: iStock.com/Tatomm

Rend a lelke mindennek
Több vizsgálat szerint is a billentyűzet, a telefonkagyló és a mobiltelefon a lakásunk és az irodánk legpiszkosabb részei: akár 280 baktériumfajta is éldegélhet rajtuk. Rendszerint nem jut eszünkbe, hogy ezeket az eszközöket is áttöröljük egy antibakteriális fertőtlenítő kendővel. Pedig ha hetente időt szánunk erre a műveletre, máris sokat tettünk a betegségek megelőzéséért.