Egészség

Antioxidánsok. Mítosz vagy valóság?

Szervezetünkben négy védelmi rendszer gondoskodik arról, hogy a bennünk keletkező daganatot elpusztítsa. Mindegyik gének által meghatározott.

Ha tökéletesen erősek és egészségesek vagyunk, és rendelkezünk olyan enzimekkel, amelyek ellátják szervezetünk védelmét, akkor a rákos burjánzásokat legyőzzük.

shutterstock_718513156

Ha nem rendelkezünk ilyen enzimekkel, akkor a szervezetünkben keletkező szabad gyökök ellen akkor tudunk védekezni, ha megfelelő mennyiségben tartalmazza étkezésünk az úgynevezett antioxidánsokat, a C, az A és az E vitamint. Valamint a folsavat, karotinoidokat, vagyis minden sárga zöldséget és gyümölcsöt, a flavoidokat, melyeket a növények saját védelmükre termelnek, elsősorban a növényi kórokozók, a káros UV-sugárzás ellen, valamint szelént.

Az antioxidánsnak nevezett vegyületcsoportok vitaminokat, ásványi anyagokat, karotinoidokokat , polifenolokat és enzimeket tartalmaznak. Ezek közül a legtöbbet a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával tudjuk szervezetükbe juttatni.
Ezek az antioxidánsok valóban képesek arra, hogy hatástalanítsák a szabad gyököket.

Ha nem sikerül hatástalanítani a szabad gyököket, még mindig létezik egy védelmi vonal a szervezetünkben az úgynevezett reparációs enzimek, melyek képesek kijavítani a DNS elromlott szakaszát.

Rendelkezünk ezeken kívül egy P 53 jelű szuper génnel is. Ennek a javító génnek az a feladata, hogy szétzúzza a rákos sejtet. Ezt a folyamatot nevezzük programozott sejthalálnak. És ennek a szuper génnek az aktivitását képesek fokozni többek között az antioxidánsok.

Arról azonban, hogy az antioxidánsoknak táplálék kiegészítők formájába történő bevitele, hatástalanítja e a szabad gyököket, még vitáznak a szakemberek.

Az viszont egészen biztos, hogy életmódunkkal segíthetjük, és tönkre is tehetjük szervezetünk védelmi rendszereit. A mértéktelen ivás, a cigi, a stressz, a depresszió tönkreteszi, míg a sport, a helyes táplálkozás, illetve a sok zöldség, gyümölcs fogyasztása, valamint a megfelelő mennyiségű pihenés, és a jó hangulat pedig segíti.